Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror folk selger medinsk cannabis videre

Det har blitt vanskeligere å komme inn i Norge. Det gjør at det også er vanskeligere å smugle narkotika inn til landet. Nå tror tollere at smuglere har funnet en ny metode.

Noen pasienter kan ha nytte av cannabis som medisin. De kan kjøpe det i utlandet og ta det med til Norge uten å bryte loven. Men siden 1. mars er det fortollet mer enn 36 kilo ved Gardermoen. Tollerne mener ordningen misbrukes. De tror mange selger stoffet videre til andre. Årsaken er at det har blitt vanskeligere å få hasj inn i Norge.

– Det er mange flere som har kommet med medisinsk cannabis. Det er fortollet mye mer. Det bekymrer oss. Det viser at det er mange som misbruker ordningen. Den skulle sikre noen pasienter en medisin som virket, Men bare til eget bruk, sier Øystein Børmer. Han er tolldirektør.

Les også: Norge kan få mer medisin med cannabis

Den sterke økningen i vår kom samtidig som landet ble stengt ned for å stoppe korona.

Det ble gjort fem til seks fortollinger i uka før landet ble stengt. Samlet vekt var rundt 600 gram. Det tallet er høyere nå. I juni kom 36 personer med medisinsk cannabis de ville fortolle. Det hadde en vekt på 6 kilo.

– Vi i Tolletaten kjenner igjen mange av de som nå kommer og skal fortolle medisinsk cannabis. Men det er ingenting vi kan gjøre når de kommer med stoffet. Slik er reglene nå, sier Børmer.

Les også: En av sju unge har brukt cannabis

Børmer sier noen kan tjene 150.000 på en slik tur. Det er mye penger å tjene og liten risiko ved å selge det. Han tror noen kan tjene 150.000 på en tur til utlandet for å kjøpe medisinsk cannabis nå.

– Vi mener det må bli gjort endringer i regelverket. De må ta hensyn til de medisinske behovene som noen folk har. Men det må også være tydelige regler som vi kan bruke på en god måte på grensen, sier han.