Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror Høyesterett avviser Jensens anke

Eirik Jensen ble delvis frikjent av juryen. Fagdommerne var uenige med juryen. Dommernes avgjørelse ankes til Høyesterett.

Eirik Jensen ble både kjent skyldig og uskyldig. Juryen mente han var uskyldig i å ha hjulpet til med å smugle hasj til Norge.

Men de mente han var skyldig i å ha tatt imot betaling ulovlig – korrupsjon.

Fagdommerne i Borgarting lagmannsrett var uenige. De satte juryens kjennelse til side.

Jensens forsvarer anker denne avgjørelsen til Høyesterett. Det er Norges øverste domstol. Høyesterett kommer trolig til å avvise anken. Det sier eksperter.

– Dette er en mulighet fagdommerne har. Her har de gjort det på helt riktig måte. De mener utvilsomt at Jensen er skyldig, sier professor Jo Stigen til kanalen NRK. Han jobber ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Professor Jon Petter Rui ved Universitetet i Tromsø er enig.

– Det er ingen feil i saksbehandlingen i denne kjennelsen som kan ankes, sier Rui.

Eirik Jensen var politimann i Oslo. Han var tiltalt for flere ting. Det ene var at han skal ha hjulpet kriminelle med å smugle narkotikaen hasj. Det andre var at han skal ha fått betalt for tjenester.

Juryen sa han var skyldig i bare korrupsjonen.

Jensen ble dømt til 21 års fengsel. Det var i Oslo tingrett i 2017. Han hevder at han er uskyldig.

Nå kan hele saken bli behandlet på nytt med nye dommere. Men først skal Høyesterett se på anken. De kan avvise den. Eller de kan gi ham medhold.

En eventuell ny behandling blir annerledes. Da er det ikke en jury som skal vurdere spørsmålet om skyld. To fagdommere og fem meddommere gjør jobben. Meddommere er vanlige folk.