Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror ikke straff hjelper

Straff vil ikke stanse nordmenn som drar for å krige i Syria. Det mener advokater og råd.

I sommer foreslo justisminister Anders Anundsen en ny lov. Den vil gjøre det kriminelt å dra fra Norge for å krige i Syria. Slik håper han å stanse ekstremister. Rundt 50 til 60 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å delta i borgerkrigen.

Nå er forslaget til lov ute på høring. Etater, råd og foreninger får si sin mening. Flere skriver at de ikke tror trusselen om strenge straffer vil hjelpe. Syria-fareres religiøse tro er så sterk at straff ikke vil hjelpe, mener Det kriminalitets-forebyggende råd. Ekstremistene tror sterkt at de gjør det rette, mener rådet.

LES MER HER: Nordmenn fortsatt til Syria

Også Advokat-foreningen advarer mot å tro at ekstreme holdninger kan bekjempes med strenge straffer. Det skriver avisa Aftenposten. Foreningen mener at loven kan gi større avstand mellom samfunnet og de som allerede er ekstreme.

Foreningen skriver at de som kriger, allerede risikerer å dø. Dermed vil trusler om straff etterpå ikke virke noe særlig.

LES MER HER: – Syriafarerne burde vært stanset

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) er ikke ferdig med svaret sitt ennå. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Organisasjonen Røde Kors frykter at hjelpearbeid kan bli kriminelt.

– Sykehus på Gaza vil kunne regnes som hjelpefunksjoner til væpnede styrker. Da kan ikke jeg skjønne annet enn at Mads Gilbert og Erik Fosses arbeid der vil rammes av disse forslagene, sier Mads Harlem til avisa Klassekampen.

Også statsadvokatene i Oslo sier at det blir et problem å sette grenser i den nye loven.