Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tror Russland har brutt seg inn

Russland kan ha brutt seg inn på viktige, norske e-postkontoer. Både kontoer i Forsvaret og Utenriks-departementet er hacket.

Noen har forsøkt å bryte seg inn ulovlig på norske e-postkontoer. Det er Russland som er ansvarlig for hackingen, mener norske eksperter på sikkerhet. De jobber i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kontoer hos PST ble hacket. Det har også vært datainnbrudd hos Forsvaret, Utenriks-departementet, en høgskole og Arbeiderpartiet (Ap). Det skriver avisa VG.

Til sammen ni norske e-postkontoer ble forsøkt hacket. PST ble varslet om innbruddene tidligere år.

– PST ble varslet om et målrettet angrep mot ni epostkontoer. Vi ble varslet av en tjeneste vi samarbeider med i utlandet, sier Martin Bertsen i PST til VG

Innbruddet gjaldt postmottaket til Aps stortingsgruppe, folk i Utenriks-departementet (US), Forsvaret, Statens strålevern, en høgskole og PST selv, sier Berntsen.

Det er en gruppe som kalles APT 29 som skal ha gjort innbruddene. De har gjort flere slike angrep tidligere andre steder.

APT 29 knyttes ifølge Berntsen til russiske myndigheter.

Målet for slik hacking er å få tak i viktig informasjon. Men det var ikke slik informasjon på de kontoene de angrep, ifølge PST.

Arne Christian Haugstøyl er seksjonssjef i PST. Han sier at hackerne er avanserte og jobber mot et mål. De har også mye ressurser. Han vil ikke si om innbruddene har vært vellykket, ifølge kanalen TV 2.

Statsminister Erna Solberg kaller angrepene alvorlige.

– Angrep av den typen er et angrep mot demokratiet vårt. Det skjer når de angriper regjeringen, UD, Forsvaret eller politiske partier, sier Solberg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Allerede torsdag ble det kjent at Ap var utsatt for angrep. Hackere hadde prøvd å gjøre innbrudd hos Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Stortinget var varslet om angrepet.

Angrepet ble gjort av samme organisasjon som hacket Det demokratiske parti under den amerikanske valgkampen. Det skriver avisa Dagbladet.