Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Truet etter homoparade

Den somalisk-norske aktivisten og forfatteren Amal Aden deltok i homoparaden i Oslo. Dagen etter våknet hun til 146 trusler og meldinger på telefonen.

– Søndag morgen våknet jeg med 146 trusler på telefonen, tekstmeldinger og beskjeder på svareren min, skriver Aden i en kronikk i Aftenposten onsdag.

– Selv er jeg lesbisk, muslim og somalier. Der ingen enkel kombinasjon. Det kan være vanskelig for etniske nordmenn å forstå hvor vanskelig og vondt det er å være muslim og homofil. Etter at jeg sto fram som lesbisk, har jeg fått mange trusler. Jeg er blitt spyttet på. Jeg har fått ting kastet på meg og blitt truet med døden. Jeg er blitt liggende våken flere netter i fortvilelse over at min legning kan skape så mye hat, skriver hun.

De fleste beskjedene på telefonen var at hun provoserte ved å delta på paraden. Noen mener hun må stoppes. Det var fordi hun er et dårlig forbilde for muslimske barn og ungdommer. Aden angrer likevel ikke på at hun deltok.

– Det var en utrolig opplevelse å gå der. Det å oppleve tilhørigheten og se glade mennesker som feiret sin legning. Jeg reiste fra Oslo stolt og lykkelig.

LES MER HER: Kulturministeren går først i homo-parade

Opp mot 12.000 personer var med i det fargerike opptoget av homofile, bilfile og transpersoner lørdag. Kulturminister Hadia Tajik gikk først i paraden sammen med utviklingsminister Heiki Holmås og byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland.