Norge

Turistene flommer inn over Norge

I fjor kom det rekordmange turister på cruise til Norge. I år kan det bli enda flere.

De strømmer ut av cruiseskip og turbusser. De kjører kolonne i campingbiler og stimler sammen for å ta bilder av den vakre, norske naturen. Mange steder i Norge er avhengige av pengene som turistene legger igjen.

Men de skal helst klare å trekke til seg turister også i framtiden. Da må naturen tas vare på. Og det må ikke bli så mange turister at folk ikke orker å bo der lenger.

I lille Flåm i Sogn og Fjordane bor det til vanlig rundt 400 personer. På de travleste dagene i sommer kommer det over 6.000 mennesker med svære cruiseskip til bygda. I tillegg kommer det horder av turister med buss, tog, bil og sykkel.

Likevel ønsker kommunen å få enda flere turister til Flåm i Aurland kommune.

– Det er et stort potensial for vekst her i kommunen. Den veksten må vi ha. Om veksten ikke kommer her, kommer den heller i Oslo eller Bergen, seier Noralv Distad til kanalen NRK. Han er ordfører i Aurland.

Men turismen må være bærekraftig for miljøet, folk og økonomien, sier Kristian Jørgensen. Han er sjef for selskapet Fjord Norge. De har ansvar for reiselivet på Vestlandet.

– Cruise til Norge har vokst kraftig de siste ti årene. Det har både bra og dårlige følger, sier han til Klar Tale.

Alle cruiseturistene bidrar med viktige penger til lokalsamfunnet og reiselivet, ifølge Jørgensen.

– De gir ekstra skatt til kommuner, fylker og staten. Turistene fører også til at det finnes jobber på små steder. Slik sørger de for at det fortsatt bor folk der, sier han.

Men cruiseskipene slipper ut klimagasser. I tillegg dumper de kloakk og skittent vann i havet.

– Stedene som får flest skip på besøk, har satt en grense. Bare et visst antall skip og passasjerer får komme per dag. Noen steder vil koble skipene til strøm når de ligger til kai, sier Jørgensen.

Den største utfordringen er likevel alle menneskene som kommer.

– Alle kan ikke komme fra mai til september. Derfor får vi nå også vintercruise til Norge, sier han.

Selskapet Innovasjon Norge har laget et eget merke for bærekraftige reisemål. Stedene må oppfylle flere krav for å få merket, forteller Ingunn Sørnes i Innovasjon Norge. Bærekraft betyr å bruke noe på en måte som gjør at det ikke brukes opp. Ressursen skal kunne brukes også av dem som kommer etter oss.

Både Geirangerfjorden og Sognefjorden kan snart få merket.

– De jobber mot å bli bærekraftige. Stedene med mange cruiseskip må kunne ta imot alle som kommer. De må også ha en idé om hvordan lokalsamfunnet skal tjene mest mulig. Sånn at ikke cruiseselskapene tar med seg alle pengene, sier Sørnes.

Siste utgave

På forsiden nå