Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Tusenvis kan miste internett

Flere tusen kan miste tilgangen til internett i dag. Årsaken er at datamaskinen deres ble infisert av et virus for fem år siden.

Problemene startet i 2007. Viruset «DNS Charger» infiserte datamaskiner over hele verden.

Viruset tok kontroll over tilkoblingen til internett. Så sendte den signalet videre til serverne til de som er ansvarlige for viruset. Slik fikk de som laget viruset kontroll over maskinene. Normalt sendes signalet via den internett-leverandøren du bruker. 

Seks estlendere og en russer ble pågrepet i saken i fjor. Amerikanske etterforskere i FBI har ikke stengt serverne de seks brukte. Da hadde folk mistet tilgangen til internett.

Men klokka 18.00 i dag er det slutt. Da stenger serverne for godt. 300.000 brukere kan da miste tilgangen til internett. Det gjelder de som har datamaskiner som fortsatt er infisert av viruset. 85.000 av disse maskinene er i USA, skriver VG Nett. 20.000 av maskinene skal være i Storbritannia. 

Også nordmenn vil få problemer, men Torgeir Waterhouse i selskapet IKT Norge tror ikke det vil gjelde mange. Årsaken er at folk i Norge ofte bytter ut data-utstyret sitt .

– Dette vil ikke være et stort problem nå. Men det er en varsel om at internett ikke er noe vi kan ta for gitt. Det vil alltid være noen som er ute etter å lage problemer. Derfor må vi være forberedt på slike problemer, sier han til nyhetsbyrået NTB.