Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uenige om familie-gjenforening

Regjeringen mener det kan bli dobbelt så mange innvandrere i Norge når folk får familiene sine hit. Det er flere uenig i.

Regjeringen vil ha strengere regler for asylpolitikken. En av endringene er for gjenforening med familie. Regjeringen ønsker at asylsøkere må ha jobbet eller tatt utdanning i Norge i fire år. Først da kan de få ja til familie-gjenforening. Om de tjener nok til å kunne forsørge familien sin.

Familie-gjenforening kan i praksis bety en dobling av antallet innvandrere. Det har innvandringsminister Sylvi Listhaug sagt.

– Hovedpoenget vårt er å sørge for at vi strammer til familie-gjenforening. Det er fordi dette betyr at det kommer mange flere til Norge enn bare de som er asylsøkere, sier Listhaug.

Til kanalen NRK sier hun at dette kun er et anslag. Og at det endrer seg fra år til år.

Men Statistisk sentralbyrå (SSB) er uenige i tallene Listhaug viser til. De viser til tall for innvandring. 1. januar var det totalt 138.000 flyktninger bosatt i Norge. Av disse var 50.000 tilknyttede via familie, skriver avisa Aftenposten.

– Da er selvfølgelig det et punkt vi vil se på. Det er nettopp derfor vi har høringsrunder, så vi kan få innspill, sier Listhaug.

Utlendings-direktoratet (UDI) har også uttalt seg i saken. De mener de nye reglene kan gjøre at flere asylsøkere kommer til Norge. Dessuten at reglene kan bryte med regler i Europa som Norge må følge.