Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ulike meninger om at Mæland slutter

Flere politikere synes det er bra at Øystein Mæland sluttet som politidirektør. Men de mener også at justisminister Grete Faremo har gjort en dårlig jobb.

Politidirektør Øystein Mæland sluttet i jobben sin torsdag kveld. Grunnen var at han ikke føler han har tillit fra justisministeren, Grete Faremo. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I tillegg sier Faremo at hun er inhabil når det kommer til Mæland. Det vil si at hun ikke føler at hun kan bestemme i saken. Det er fordi hun kjenner Mæland for godt. Fredag var det mange ulike meninger om at Mæland sluttet.

Torsdag samlet Mæland 27 politi-mestre til møte i Oslo. De snakket om hvordan de kan bli bedre. Politiet har fått mye kritikk etter terroraksjonene 22. juli i fjor. Etter møtet sa politimestrene at de støtter Mæland. Derfor ble mange overrasket da politi-direktøren sluttet.

LES MER HER: Mæland slutter som politidirektør

– Vi var enig om å gå videre. Dette kommer overraskende, sier Geir Ove Heir til avisa Aftenposten. Han er politimester i Salten politidistrikt,

Arne Johannessen er leder for Politiets Fellesforbund. Han er lei seg for at Mæland sluttet. Det kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt, mener han.

– Dette setter arbeidet med å endre politiet langt tilbake, sier Johannessen.

LES MER HER: Mindre tillit til politiet

Mange lurer på hvorfor Grete Faremo ikke har sagt tidligere at hun er inhabil.

– Det er tross alt ni måneder siden Faremo ble justisminister, sa Knut Arild Hareide i en debatt i kanalen NRK. Han er leder for Kristelig Folkeparti.

– Det er ingen forbrytelse å være inhabil. Men hun burde spurt med én gang, sier Trine Skei Grande. Hun er leder for partiet Venstre.

Kristin Clemet er tidligere Høyre-politiker og leder i tenke-tanken Civita. Hun lurer på om Faremo fortalte Mæland at han måtte slutte, før hun sa det til pressen.

– Det er dårlig ledelse. Faremo har ikke fulgt spillereglene i denne saken, sier Clemet til dagbladet.no.

Nå er spørsmålet hvem som blir ny politidirektør.

Kåre Willoch er tidligere statsminister fra partiet Høyre. Han mener at det må være noen som kan mye om arbeidet til politiet.

– Dere må slutte med å ansette ledere for politiet som ikke har erfaring fra politi-arbeid, sa Willoch til NRK.

LES MER HER: Krever at politiledere slutter

Siv Jensen er leder i Fremskrittspartiet (Frp). Hun er enig med Willoch.

– Det bør være en som forstår hverdagen til politiet i større grad enn Mæland gjorde, sier Jensen til NRK.

Hans Frode Asmyhr sitter i Stortingets justiskomité for Frp. Han tror det er lettere å starte på nytt med en helt ny direktør i politiet.

– Politiet trenger en klar og tydelig ledelse som kan gjøre endringer og vise veien videre, sier Asmyhr.

Også Jensen og Aspmyhr synes grunnen til at Mæland slutter er rar. Jensen sier hun synes Farmo har vært en dårlig leder i saken.

– Først hadde han en samling med alle landets politimestre torsdag. Så plutselig kommer beskjeden om at han slutter. Jeg lurer på hva som har skjedd. Jeg tror kanskje at det ligger mer bak som ikke er kommet fram, sier Jensen, ifølge NTB.

Frp-politikerne er enig i at det ikke er bra at Mæland er for nær venn med justisministeren.

– Men det er overraskende at Faremo ikke har tenkt på dette tidligere, sier Aspmyhr.