Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ulikt om 16-åringer stemmer

Mer enn 9.000 16- og 17-åringer kan stemme ved kommunevalget i år. Men det er slett ikke alle som vil bruke stemmeretten.

Ved Jåttå videregående skole i Stavanger har noen av ungdommene blitt mer opptatt av politikk. Det er fordi de nå har mulighet til å stemme. Men mange velger å ikke bruke stemmeretten sin.

I alt 20 kommuner er med på forsøks-ordningen. I disse kommunene kan 16 og 17-åringer stemme. Hensikten er å gjøre ungdom mer opptatt av politikk. Lærer Hanne Jacobsen ved Jåttå videregående skole har jobbet med å informere ungdommene om valget. Hun sier interessen varierer veldig.

LES MER HER: Her kan det bli nye ordførere

– De som er engasjert fra før har blitt mer tydelige. De som ikke bryr seg i fra før, er det vanskelig å engasjere. Noen lar være å stemme bare fordi de må gjøre en ekstra innsats på valgdagen, sier Jacobsen til nyhetsbyrået NTB.

Etter valget skal Institutt for samfunnsforskning (ISF) vurdere hvordan prøve-ordningen fungerte. Det skal de gjøre sammen med Rokkansenteret. Forskerne tror ikke det vil få noe særlig å si for valg-resultatet at ungdom kan stemme i noen kommuner. De har sett på erfaringer fra lignende ordninger i Tyskland og Østerrike. De viser at 16- og 17-åringer stemmer omtrent slik velgere i andre aldersgrupper gjør.

LES MER HER: Rekordmange har stemt på forhånd