Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ulovlig å overvåke Treholt

Politiet hadde ikke lov til å sette opp kameraer og mikrofoner hjemme hos Arne Treholt.

Politiet overvåket spion-dømte Arne Treholt. De gjorde det på ulovlige måter. Det sier EOS-utvalget. Det er gruppa på Stortinget som sjekker at politiet og Forsvaret ikke gjør noe ulovlig. Det er når de overvåker folk.

LES MER HER: Sier nei til ny sak for Treholt

Politiets overvåkings-tjeneste (POT) satte opp kameraer og mikrofoner i leiligheten til Treholt. De søkte også gjennom sakene hans. Det hadde de ikke lov til, mener EOS-utvalget. De mener at POT bare hadde lov til å lytte til det Treholt sa på telefonen.

LES MER HER: Vil ha utsettelse

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje. Treholt jobbet i staten og var politiker i Arbeiderpartiet. Han ble arrestert 20. januar 1984.  20. juni 1985 ble han dømt for landssvik og spionasje for Sovjetunionen og Irak.

I høst kom en ny bok. Der hevdet forfatterne at Norsk overvåkings-politi jukset med et bevis. Beviset var avgjørende for at Arne Treholt ble dømt som spion. Det skriver avisa Aftenposten.

Treholt ønsket å få en ny rettssak. Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har sett på saken. I forrige uke sa de nei. Det er ikke bevist at politiet jukset, mente kommisjonen.

LES MER HER: Storberget vil ha svar om overvåking