Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Undersøkte Breivik sin celle

I morgen starter Anders Behring Breivik sin rettssak mot staten. I dag ble cella han sonet på ved Ila fengsel undersøkt.

Rett før klokken 09.00 i dag gikk Øystein Storrvik inn portene til Ila fengsel. Storvik er advokaten til Anders Behring Breivik. Han skulle se hvordan Breivik har sonet. Det skriver kanalen NRK.

– Dette er viktig for saken. En stor del av tiden har Breivik sittet her, sa Storrvik til kanalen mandag formiddag.

22. juli 2011 drepte Breivik 77 mennesker. Først sprengte han en bombe i Oslo. Så skjøt han ungdommer på en politisk leir på Utøya i Buskerud. Han soner en dom på 21 års forvaring. Det er strenge regler for soningen hans.

Breivik soner ikke sammen med andre fanger. Han får ikke snakke med andre, uten at det blir kontrollert. Slik har han sonet i snart fem år. Breivik mener det er for strengt. Han mener staten bryter menneske-rettighetene. Nå skal Oslo tingrett avgjøre om det er riktig. Rettssaken starter i morgen.

Breivik ble flyttet til Telemark fengsel i september 2013. Før det sonet han i Ila fengsel.

Også Marius Emberland var med. Han jobber ved Regjeringsadvokatens kontor. Sammen så de på de tre cellene som Breivik brukte mens han sonet på Ila. Brevik sonet på en avdeling med ekstra høy sikkerhet. Emberland mener Breivik har hatt det strengt. Men at soningen ikke bryter med menneske-rettighetene.

Det var ingenting ved forholdene på Ila som kan endre statens mening. Det sa Emberland etter at han hadde besøkt fengselet, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Vi har sett cellene han var på. Og diverse andre ting. Det har gitt retten et godt grunnlag for å vurdere saken, sa han.