Norge

– Ungdom bryr seg om klima, bolig og jobb

Flere unge stiller til valg i år. Bryr ungdom seg mer om politikk nå enn før?

– Mange unge er bekymret for framtiden. Vi har ikke samme muligheter som foreldrene våre. Det bør vi ikke godta. Vi unge må tørre å drømme litt større, sier Ina Libak til Klar Tale.

29-åringen leder AUF. Det er ungdomspartiet til Arbeiderpartiet. I høst stiller hun til valg i Ås kommune.

Flere unge står på valglistene i år sammenlignet med tidligere år. Hele 6.684 personer under 30 år stiller som kandidater til høstens kommunevalg. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tallene viser også at stadig flere unge stemmer. Slik har det vært siden 2011, ifølge Dagsavisen. Ungdom ser ut til å bli stadig mer engasjert i politikk, mener Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Jeg tror dette er noe langvarig. Det var en topp under ungdomsopprøret på 1960- og 1970-tallet. Så falt de unges deltagelse i politikken. Det er all grunn til å være mer optimistisk nå, sa Bergh etter valget i 2015.

Libak i AUF tror unge er veldig engasjert i noen temaer.

– Voksne styrer politikken og det som meldes i nyhetene. Men unge er absolutt engasjerte i saker som er viktige for dem. Det så vi jo under klimastreiken, sier Libak.

Ungdom bryr seg også mye om jobb og bolig, mener Libak.

– Vi er opptatt av at vi trenger flere lærlingplasser. Mange unge er også fortvilet over at de ikke kommer inn på boligmarkedet, sier hun.

Mangel på politikk er noe ungdom er spesielt opptatt av, tror AUF-lederen.

– Vi mangler god politikk for klimaet, for å sikre lærlingplasser og for å hindre at folk spekulerer i boligmarkedet, sier Libak

De fleste unge er på lista til partiet Rødt. Der er 14,7 prosent av kandidatene under 30 år. Rett etter Rødt følger Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet. Det skriver Framtida.no.

Fremskrittspartiet (Frp) har 11 prosent unge. Det er også flere enn ved forrige valg.

– Jeg har inntrykk av at Frp ønsker flere unge på listene. Det er positivt at det er flere unge som stiller til valg, sier Bjørn-Kristian Svendsrud til Framtida.no. Han leder Fremskrittspartiets Ungdom FpU.

Sandra Bruflot i Unge Høyre mener det er veldig bra at flere unge stiller til valg.

– Det er veldig gøy og bra at så mange unge vil stille til valg for Høyre. Det er bra for demokratiet. Det er bra for Høyre. Det er bra for at unge skal få bestemme mer over kommunen de bor i, sier Bruflot.

Venstre er partiet med størst økning. Det er siden forrige kommunevalg. Partiet øker tallet på unge kandidater med 1,4 prosentpoeng.

– Dette synes jeg er veldig bra. Det er noe vi har jobbet for å få til, sier Sondre Hansmark. Han leder ungdomspartiet Unge Venstre.

Til sammen stiller 54.254 personer til valg for kommunestyrene. 3.800 færre stiller til valg nå enn for fire år siden. Årsaken er at kommuner slås sammen.

Så mange unge står på listene i lokalvalg:

2019: 6.684 personer

2015: 6.524 personer

2011: 6.364 personer

2007: 6.126 personer

Så mange unge er på listene til partiene:

Rødt har 14, 7 prosent unge.

Miljøpartiet De Grønne har 14,5 prosent unge.

Senterpartiet har 14,1 prosent unge.

Arbeiderpartiet har 12,3 prosent unge.

Høyre har 12,3 prosent unge.

Venstre har 11,7 prosent unge.

Fremskrittspartiet har 11 prosent unge.

Kristelig Folkeparti har 10,2 unge.

Kilder: Framtida.no og SSB

Siste utgave

På forsiden nå