Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ungdom forteller om skjelving, hodepine og smerter i brystet

Stadig flere ungdom drikker energidrikker. Forbrukerrådet er bekymret. De ønsker et forbud.

– Energidrikk er blitt en del av kostholdet til enda flere barn og unge, sier Gunstein Instefjord i en pressemelding. Han er fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

De er bekymret over at energidrikker som Redbull og Burn blir mer populært. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye energidrikk ungdommen drikker. En slik undersøkelse gjorde de også for tre år siden. Tallene viser at flere bruker energidrikk i hverdagen. Nå ønsker Forbrukerrådet et forbud.

– Barn og unge er i en sårbar fase av livet, både fysisk, mentalt og sosialt, sier Instefjord. Han mener det er skummelt når det blir helt normalt med slike sterke drikker. De både påvirker kroppen sterkt og kan ha helseskader, påpeker Instefjord.

Ungdommen forteller om flere dårlige virkninger av drikken. Over 10 prosent sier de har opplevd skjelving, hjertebank, hodepine og å føle seg hyperaktive. 17 prosent har slitt med å få sove. 3 til 8 prosent har blitt nervøse, kvalme, lei seg, slitt med å konsentrere seg eller fått vondt i brystet.

 

Her er flere funn fra undersøkelsen:

Halvparten av alle barn og unge mellom 10 og 18 år drikker energidrikk.

  54 prosent av guttene sier de drikker energidrikk. 41 prosent av jentene sier det samme.

  16 prosent gutter drikker engergidrikk tre ganger i uka eller oftere.

  Stadig flere har begynt å drikke energidrikk de siste tre årene. I gruppa mellom 10 og 12 år, bruker 8 prosent flere drikken.

  Litt under halvparten får ikke lov til å drikke energidrikk av foreldrene sine.

  70 prosent mellom 16 og 18 år drikker energidrikk. Fire av ti har også prøvd å blande den med alkohol.

Undersøkelsen er gjort av Norstat for Forbrukrrådet. Den gjelder 946 barn og ungdom fra 10 til 18 år. Foreldrene har svart for dem som er mellom 10 og 14 år.