Norge

– Ungdom må få gå på skolen selv om de ikke får asyl

I dag får ikke ungdom gå på videregående hvis de får avslag på asylsøknaden. Loven må endres, krever flere organisasjoner.

Er du asylsøker og vil gå på videregående skole? Da må du ha lovlig opphold i Norge. Slik er reglene i dag.

Det betyr at mange enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år ikke har rett til å gå på skolen. Noen av dem kan ikke dra tilbake til hjemlandet. Men Dublin-avtalen kan si at de ikke har lovlig opphold i Norge. Dublin-avtalen sier at flyktninger skal være i landet der de først søkte asyl.

Nå krever flere at det kommer endringer. 23 organisasjoner viser fram en rapport onsdag. Den er laget av verdens-organisasjonen FN sin komité mot rasediskriminering (CERD).

– I Norge er videregående opplæring en rettighet. Denne retten må også gjelde for ungdom som ikke har lovlig opphold, står det i rapporten.

CERD ber om at Norge endrer loven. De mener at loven kan bryte med FNs barne-konvensjon.

Temaet ble behandlet i Stortinget torsdag i forrige uke. Men politikerne klarte ikke å bli enige om noe.

Tre partier er enige i at Norge bryter med FNs barne-konvensjon. Det er Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Kristelig Folkeparti (KrF). Disse tre partiene foreslo å endre loven. Men de andre partiene stemte imot å la ungdommene gå på skole uansett.

Arbeiderpartiet (Ap) foreslo i stedet at ungdommen fikk gå på skole fram til de blir sendt ut. Men da må de samarbeide om returen og bli forberedt på at de skal ut.

Dette forslaget ble også nedstemt. SV syntes forslaget var dårlig.

– Forslaget ville ha vært verre enn dagens praksis. Det er rett og slett trist at Ap ikke sørger for et flertall for vårt forslag, sier Mona Fagerås til Avisenes Nyhetsbyrå. Fagerås tilhører SV.

Partiene i regjeringen er redd for at en endring i loven gir feil signaler.

– Det vil neppe øke motivasjonen til å samarbeide om utreise, sa Roy Steffensen i Fremskrittspartiet til NTB tidligere i november.

Steffensen sier til ANB at det viktigste er å hjelpe dem med lovlig opphold.

Siste utgave

På forsiden nå