Norge

Ungdommenes vakt-bikkje

Mange ungdommer blir utnyttet av arbeidsgiveren. LOs sommer-patrulje reiser landet rundt for å gjøre noe med problemet.

Tirsdag reiser flere hundre mennesker fra Lands-organisasjonen (LO) ut på veiene. Sommer-patruljen skal besøke alle fylkene i landet. De skal passe på at ungdommer blir behandlet rettferdig i arbeidslivet. De skal også sjekke at arbeidsgiverne følger alle lover og avtaler.
– Det aller viktigste er at ungdommene har en skriftlig arbeids-kontrakt. Den sier noe om hvor mange timer du skal jobbe og hvor mye du skal ha i lønn, sier Per Olav Skurdal Hopsø i LO. Han er ansvarlig for sommer-patruljen i Sør-Trøndelag.
Hopsø forteller at noen arbeidsgivere tror at de kan bruke ungdommene til hva de vil dersom de ikke har arbeids-kontrakt.
– Men ferieloven gjelder likevel, sier han.
I ferieloven står det også regler for feriepenger. Om du har rett til feriepenger kommer an på hvor lenge du har jobbet på samme sted. Det er fordi du tjener opp feriepengene året før du har ferien. I år har du rett på feriepenger fra den du arbeidet for i fjor. Dersom du ikke jobbet i fjor, har du ikke rett til feriepenger.
I løpet av sommeren skal Hopsø og de andre i patruljen besøke mellom 300 og 400 arbeidsplasser. I år vil de følge ekstra nøye med på ungdommene som jobber i restaurant-bransjen.
– Vi har sett tidligere at mange av dem ikke får betalt for å jobbe overtid. En normal arbeidsdag er på rundt ni timer. Dersom du jobber mer enn det, skal du ha overtids-betaling, sier Hopsø.
Mange ungdommer har det som kalles «sol-vakter». De jobber blant annet på ute-restauranter som har mange gjester når det er sol. Dårlig vær betyr at det er mindre for dem å gjøre.
– Vi er motstandere av slike jobber. Årsaken er at det er vanskelig for ungdommene å planlegge fritiden sin. De må følge med på vær-meldingen og vente for å se om arbeidsgiveren ringer dem eller ikke. Slike jobber viser hvor viktig det er med arbeids-kontrakt. Da vet ungdommene hvor ofte de skal jobbe, sier Hopsø.
Det er heller ikke lov å sende ungdommene hjem fra jobb dersom det blir dårlig vær. Da skal de ha betalt for de timene det var planlagt at de skulle jobbe.
– Det er ikke deres feil at det blir dårlig vær. Da skal de heller ikke bli straffet for det, sier Hopsø.
Hopsø forteller at mange ikke er klar over at de har krav på lønn under opplæring.
– Du skal ha betalt fra første time. Vi har sett flere skrekk-eksempler på arbeidsgivere som ikke betaler. De har ungdommene til opplæring i noen dager, så finner de noen nye. Slik fortsetter de hele sommeren, sier Hopsø.
Dersom du har et spørsmål til ungdoms-patruljen kan du ringe telefon-nummer 8 100 1999. Du kan også tipse dem dersom du vet om bedrifter som ikke følger ferie-loven.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 23, 18. juni 2009

Siste utgave

På forsiden nå