Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Unge asylsøkere blir borte

Unge asylsøkere får nei og forsvinner fra mottakene. Folk som passer på dem er bekymret.

Hvert år kommer flere unge asylsøkere til Norge. De er under 18 år og alene. Derfor får de hjelp av voksne som skal passe på dem. Nå er disse voksne vergene fortvilte. I fjor ble 182 unge asylsøkere borte fra asylmottakene. De rømmer fordi de frykter å bli sendt ut av Norge.

Vergeforeningen får meldinger fra bekymrede verger hver dag. De vet ikke hva de skal gjøre for de unge asylsøkerne som er alene.

– Situasjonen er helt fortvilet. Det virker som om myndighetene synes det er helt greit at barna bare forsvinner. Vi hadde aldri godtatt at norske barn ble behandlet sånn, sier Ina Johannessen til Dagsavisen. Hun er leder i Vergeforeningen.

316 unge asylsøkere fikk ja til å bli i Norge i fjor. Men mange fikk også nei. De fleste av dem er gutter fra Afghanistan.

– De har ikke lenger noen mulighet til å få varig beskyttelse i Norge. De vet at de ikke får bli. De føler at de ikke har noe mer å leve for. De blir både enormt skuffet og redde, sier Johannessen.

Hun sier at de fleste unge  asylsøkerne frykter for livet sitt. Med dagens regler blir de fleste sendt ut fra Norge når de blir 18 år.