Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Unge tatt for hacking

Fem unge menn er tatt for å ha brukt eller solgt skadelig programvare.

Programvaren kan overta kontrollen over andres datamaskiner. Politiet har funnet typen Remote Access Trojan hos de fem mennene, skriver Kripos på sine nettsider. Programmet kalles en trojaner.

De siktede mennene er i alderen 16 år til 24 år gamle. De er fra Romerike, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Telemark og Hordaland.

Kripos har også beslaglagt datautstyr under aksjonene. De har også tatt kontroll over flere kontoer på internett. Aksjonen er et samarbeid med flere land i Europa. Der er flere andre mennesker pågrepet.

Med programvarer som trojanere, kan folk for eksempel logge hvordan du taster på maskinen din. Den gjør det også mulig å hente ut passord og personlig informasjon. Folk kan stjele dokumenter, bilder og videoer. De kan også se andres webkamera direkte.

Flere av de siktede mennene innrømmer å ha brukt skadelig programvare. Det skal ha skjedd i flere år. En av dem har også drevet en nettbutikk som selger programmet.

I nettbutikken kunne hvem som helst kjøpe dataprogrammer, slik at de ulovlig kunne kontrollere et nettverk av datamaskiner. Det lot seg gjøre ved bruk av datavirus eller programmer som trojanere.