Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

USA har overvåket norske mobiler

Ifølge Edward Snowden har USA overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge.

Avisa Dagbladet avslører at den amerikanske etterretnings-byrået NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge. Edward Snowden skriver om dette i et dokument. Snowden jobbet selv for NSA. Han er siktet for spionasje i USA.

Dokumentet heter «Norway – Last 30 days» og viser at i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013 skal hele over mobilsamtalene ha blitt registrert.

Dokumentet ligner på de samme dokumentene som Snowden har fortalt om. De handlet om at NSA har drevet med overvåking i Tyskland, Frankrike, Spania og Brasil og India.

LES OGSÅ HER: Varsler nye lekkasjer fra Snowden

Norge er det sjette landet. Norge er også landet i Europa som har hatt flest samtaler registrert i forhold til folketallet. Den amerikanske ambassaden i Oslo vil ikke si noe om saken, skriver Dagbladet.

– Hvis Dagbladets opplysninger stemmer, er det ifølge norsk lov en kriminell handling, sier Torstein Olsen til nyhetsbyrået NTB.

Han er direktør i Post- og teletilsynet.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sier til avisa Dagbladet at han ikke visste om overvåkingen. Han er leder for Arbeiderpartiet.

– Venner skal ikke overvåke venner, sier han.

Stoltenberg vil at regjeringen skal undersøke hva som er skjedd.

– Det er viktig av at regjeringen sørger for å få klarhet i hva som har skjedd, og at det gis grundige og utfyllende svar på de spørsmål norske myndigheter har, sier den tidligere statsministeren.