Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Usunne varer er mest populære når vi handler i utlandet

Nordmenn handlet mye i utlandet i september. Vi handlet for to milliarder på andre siden av grensen. Halvparten ble brukt på alkohol, tobakk, brus og søtsaker.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget en ny type undersøkelse. De vil se på hva nordmenn bruker på handletur i utlandet. Nå er oversikten for september klar. Den viser at alkohol, tobakk, brus og søtsaker var mest populært. Halvparten av det vi bruker i butikkene går på disse tingene.

Det brukes mest penger i Sverige. Der havnet 88 prosent av pengene nordmenn brukte på dagsturer til utlandet i september. En tredjedel av det som ble handlet var mat og dagligvarer.

Nordmenn reiste på 1,2 millioner handleturer i september. Folk brukte i gjennomsnitt 1.632 kroner på hver handletur, skriver nyhetsbyrået Norsk telegrambyrå.

De som handlet mest bor ved grensen. De som bor i det som var Akershus og Østfold handlet mest. De fra Akershus handlet for 430 millioner kroner. De fra Østfold handlet for 359 millioner kroner.

Det var folk fra Innlandet som brukte mest per tur. Folk fra det som var Oppland og Hedmark brukte 2.087 kroner hver gang de var på handletur i utlandet. Østfoldingene brukte minst penger per grensehandelstur. med 1.180 kroner per tur. De handlet oftere i utlandet enn de andre.

Harald Andersen mener dette er store beløp. Han er direktør i bransje-organisasjonen Virke Handel.

– Det var som fryktet. Dette viser at vi virkelig hamstrer, sier han til nettavisen E24.

I Sverige handlet vi mest i Svinesund-området. Deretter følger Charlottenberg.

Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet ga SSB jobben.

–Vi trenger mer kunnskap om grensehandelen. Vi trenger å vite mer om hvilke varer nordmenn handler i utlandet. Denne undersøkelsen vil gi oss en bedre oversikt. Det sier Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding. Han er næringsminister.

Siv Jensen sier at myndighetene trenger flere undersøkelser. Da kan de forstå mer av utviklingen.