Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utbrudd av korona på asylmottak

47 asylsøkere på Vinstra er nå smittet av korona-viruset. Flere av dem som bor på mottaket er friske. 19 av dem sendes til et høyfjells-hotell.

I alt bor det 110 personer på Vinstra asylmottak i Nord-Fron. 47 personer på mottaket er til nå smittet. Smitten kan ha kommet fra et annet mottak. De sier Nord-Fron kommune.

Kommunen venter fortsatt på 50 prøve-svar fra asylmottaket. Det opplyser Rune Støstad. Han ordfører i Nord-Fron. Han visste ikke om de nye beboerne som ble flyttet til mottaket i begynnelsen av november. Det sier han til VG.

– Det var et lite sjokk når vi så de høye tallene. Vi har jo ikke visst om at det var smitte der, før vi sporet oss fram til det, sier han.

Ordføreren vil ikke si om både ansatte og beboere er smittet.

– Jeg synes synd på dem som er smittet. De er uskyldig rammet av dette, sier Støstad.

Nå sendes 19 friske personer fra mottaket til Wadahl høyfjellshotell på Gålå. De har alle testet negativt for viruset, skriver NRK.

Siv Kjelstrup sier situasjonen er alvorlig og bekymringsfull. Hun er region-direktør i Utlendingsdirektoratet.

– Et så stort utbrudd av smitte, tar vi veldig alvorlig. Vi gjør nå det vi kan for å støtte kommunen i arbeidet med smittesporting. Det vil være viktig å få skilt ut de som er smittet og at de kommer i isolasjon. Det sier hun til avisa Gudbrandsdølen Dagningen.

Grunnen til at asylsøkerne ble flyttet, er at to mottak nå legges ned.

– Det vi hører er at smitten kan ha komme av flytting mellom mottak. Men det er vi ikke helt sikre på ennå, så vidt jeg forstår, sier hun.

Anders Brabrand er kommuneoverlege. Han sier de gjerne skulle visst om flyttingen før. Dette var noe de fant ut av midt i smitte-sporingen.

– Jeg er ikke overrasket over at smitten har spredd seg til såpass mange. Det skjer når smitte kommer inn på et sted hvor mennesker lever tett på hverandre, slik som i et mottak, sier han.