Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utfordrer de som sitter hjemme

Politikere ber de som sitter hjemme, om å ta ansvar og stemme. Valg har blitt avgjort med et skille på 200 stemmer før.

Søndag var det mulig å stemme i 192 kommuner. Mandag er valglokalene åpne i alle kommuner. Politikerne gjorde en siste innspurt i valgkampen i helgen. For Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er det viktig å få folk til å bruke stemmeretten sin.

– Det betyr mye at mange stemmer. Og derfor er det viktig at de du kaller hjemmesittere ser den muligheten og går ut. At de tar et medansvar. Det håper jeg flest mulig gjør, sa han til NRK søndag kveld.

Valg har blitt avgjort med et skille på 200 stemmer før. I flere norske byer er det veldig jevnt i årets valg. Det kan bli maktskifter.

- Jeg håper ikke du blir den 200. som kunne avgjort dette ved at du hadde tatt et aktivt valg, sier Støre til de som vil droppe å stemme.

Samtidig tror valgforsker Johannes Bergh at flere kan stemme ved dette valget. Årsaken er alt snakket om flyktninger og eiendomsskatt. Det er saker som kan påvirke folks ønske om å stemme. I tillegg er det bra med litt konflikt. Da ser velgerne tydeligere forskjellene på partiene, sier han til NRK. Bergh jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

I forrige kommunevalget stemte over 64 prosent av velgerne.