Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utsatt til 2011

Regjeringen har ikke bestemt om det skal bores etter olje i Nord-Norge. De utsetter saken til 2011.

Erik Solheim og Terje Riis-Johansen var på konferanse om olje-utvinning. Det skjedde i Svolvær i Nordland tirsdag. Solheim er Miljø- og utviklingsminister for Sosialistisk Venstreparti (SV). Riis-Johansen er olje- og energiminister for Senterpartiet (SP).

Konferansen i Svolvær var en høring om olje-utvinning. Der snakket mange om olje-katastrofen i Mexicogolfen. Folk er redde for at det skal skje en slik olje-ulykke i Norge.

Regjeringen skal lage en plan for Barentshavet og Lofoten. Den skulle vært lagt frem for Stortinget i år. Men nå er den utsatt til 2011. Årsaken til utsettelsen er ulykken med olje-plattformen Deepwater Horizon. Den sank i havet etter en ekplosjon. Det skjedde i Mexicogolfen utenfor USA 20. april.

– Vi får ikke lagt fram planen for Stortinget før i 2011, sa Solheim i tirsdag. Det skriver magasinet Teknisk Ukeblad.

LES MER HER: Flere skeptiske til olje-boring

Flere millioner liter olje har lekket ut i havet etter ulykken i Mexicogolfen. Det kan ha noe å si for om det blir lov å lete etter olje i Lofoten. Det sier Erik Solheim.
– Olje-utslippet ville dekket hele kysten fra Bodø til Tromsø dersom ulykken hadde skjedd i Norge, sa Solheim under konferansen i Svolvær.

Gro Brækken er administrerende direktør i Oljeindustriens landsforening (OLF). Hun er trygg på at de kan utvinne olje og gass uten fare for miljøet.
– Jeg ser kjempestore muligheter. Vi kan få til en god og forsvarlig utvikling av olje- og gassressursene, mener hun.

Inga Marte Thorkildsen er stortings-representant for SV. Hun er ikke enig med Gro Brekken. Thorkildsen advarer mot at Brekken representerer OLF. Hun mener det er en industri som kan tjene penger på olje-utvinningen.
- Jeg begynner å bli lei olje-industriens argumenter. Dette gjennomsyrer hele olje-bransjen. De pynter på argumentene for olje-boring i Lofoten og områdene rundt. Det er utrolig å se at oljelobbyen ikke er ydmyke etter ulykken i Mexicogolfen, sier Thorkildsen til nettavisa Dagbladet.no

Regjeringens plan skal vise hvordan en skal ta vare på livet i havet utenfor Lofoten. Samtidig skal de se på hvordan havområdene kan brukes til olje-virksomhet. Høringsrunden er ferdig 1. juli.