Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Utsetter retur med tvang av asylbarna

Regjeringen vil vente med å sende ut asylbarn som har vært her lenge med tvang. Slik vil de sikre at barnas saker blir vurdert etter nye regler.

Mange asylbarn er sendt ut av Norge med tvang etter mange år i landet. De fikk ikke behandlet sakene sine etter nye regler. Reglene sier at hensynet til barna skal være sterkest. Men politiet fulgte ikke opp. Og justisminister Anders Anundsen sa ikke tydelig nok til politiet hva de skulle gjøre.

Regjeringen har nå bestemt seg for hvordan saker rundt asylbarna i Norge skal løses. De vil at asylbarn som har bodd lenge i Norge, skal sikres vurdering etter nye regler. Dermed vil de utsette å sende asylbarn med tvang. Dette har Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda nå fått beskjed om.

– Barn som kan bli omfattet av endringene i utlendingsforskriften, kan få prøvd saken sin etter de nye reglene. Det vil vi forsikre oss om, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Det gjelder for barn som har vært i Norge i fire og et halvt år eller mer. De må heller ikke ha fått behandlet saken sin etter endringene i reglene. De kom i desember i fjor.

Slik vil departementet sikre seg at ingen barn sendes ut før saken deres er grundig vurdert. Men dette gir ikke noen garantier for at de får bli i Norge. Bare at alle får informasjon om muligheten til å få prøvd saken etter de nye reglene, sier departementet.

Når saken er behandlet på nytt, kan barna sendes ut. Det gjelder om de ikke får opphold.

Regjeringen har fått mye kritikk for asylbarn-saken. Det har vært en egen høring om saken i Stortinget. Arbeiderpartiet ønsker at regjeringen skal kvitte seg med justisministeren. De støtter mistillit mot ham. Det er første gang siden 1982 at Arbeiderpartiet går inn for mistillit mot en statsråd.

LES MER HER: Politikere er sinte på justisministeren

LES MER HER: Han skal svare i Stortinget