Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Uværet Frank gir store utfordringer

Uværet Frank har blitt ekstremt. Det blåser nå 50 meter i sekundet på Helgeland, og uværet har blitt ekstrem-vær.

Ekstremværet Frank har begynt å skape trøbbel. Torsdag klokka 14.30 ble det målt det orkan nord på Helgeland i Nordland fylke. Det blåste opp mot 50 meter i sekundet. Og det kan bli verre.

– Fra klokka 16 og utover vi venter mer ekstrem vind, sier Eirik Samuelsen til nyhetsbyrået NTB. Han er stats-meteorolog.

Det er varslet at det kan bli storm. Vinden vil komme fra øst og sørøst. Det kan bli ekstrem sterk vind. På det kraftigste kan det bli vind på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

– Det er nå observert ekstremt sterk vind nord på Helgeland. Vi forventer at vinden skal øke også i Salten, Ofoten og Troms. Det vil skje utover torsdag ettermiddag og kveld. Det samme vil skje lengst nord natt til fredag, melder Meteorologisk institutt på sine nettsider.

Les også: Her er alt du lurer på om værmeldingen

Politiet i Nordland har meldt om en vegg har blåst vekk fra i et gammelt fjøs i Leirfjord. Et vogntog på Lurøy har blåst over på siden. Og en huseier i Rana har merket at taket på huset har beveget seg som følge av vinden.

Men det ekstreme været kan bli merket lenger sør også. I Agder og Rogaland er det meldt opp mot en halv meter med snø fram mot fredag ettermiddag. Det gjelder for områder over 300 til 500 meter over havet. Yr.no melder om at det kan komme mer snø i områder som ligger mer enn 500 meter over havet.

Det blir også vanskelig for folk som skal ut på reise. 

Sterk vind har ført til at flere ferger på Helgeland må være i havna i stedet på havet. Flere steder må også hurtigbåtene være i havna. Det gjelder både i Troms og Nordland.

Avisa Fædrelands-vennen skriver at danskebåtene må vente med å reise sørover. På Twitter melder Meteorologisk institutt at det er bølger opp mot 11 meters høyde i Agder og Rogaland. Fly-trafikken blir også rammet. Widerøe har sagt nei til å fly flere steder. De mener det er utrygt, melder avisa VG.

Ingen biler får kjøre E6 over Saltfjellet nå. Klokka 15 ble også flere andre veier i Nordland stengt. Det er varslet at det kan vare fram til klokka 18 fredag.

– Det er en kombinasjon av sterk vind og kulde. Det kan føre til farlige situasjoner. Veier og bruer kan bli stengt på kort varsel som følge av vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare, skriver politiet i Nordland på Twitter.

Statsforvalteren i Nordland ber folk om å sikre løse gjenstander. Folk får beskjed om at de bør være hjemme så mye som mulig. Statsforvalter er den nye tittelen som erstatter Fylkesmann.

– Det er veldig farlig. Løse gjenstander kan bli kastet gjennom luften av vinden. Det kan  treffe deg, sier Samuelsen. Han minner om at vinden allerede har dyttet en bil av veien. Sjåføren av bilen kom fra det uten skader.

I Bardu kommune har de satt krisestab. De frykter at uværet vil føre til at de mister strøm og mobilnett. Toralf Heimdal er ordfører i Bardu. Han sier til NTB at de har lært av tidligere uvær. 

– Vi har løst en del av det vi lærte var et problem da. I 2017 hadde vi ikke nødstrøm på sykehjemmet. Det har vi nå, sier Heimdal. I 2017 ble kommunen rammet av ekstremværet Ylva.

følge Meteorologisk institutt vil ekstremværet Frank ta slutt fredag ettermiddag. Det vil skje litt etter litt.

– Vinden vil roe seg. Vi har sendt ut varsel om ekstremvær. Det kan vare til i fredag kveld. Men i løpet av fredag ettermiddag vil det bli svakere vind. Og det vil bli mindre vind. Det vil fortsatt blåse lørdag også. Men da snakker vi ikke ekstremt lenger. Likevel kan det være noen øyeblikk med sterk vind.

BILDER

Bildet er av ei bru. Det er skiltet med varsel om sterk vind.

VARSEL: Det er varsel om sterk vind på Helgelands-brua. FOTO: Statens vegvesen / NTB

Vis bildetekst