Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vaksinen har kommet til Norge

Vaksinen mot korona har reist langt. Lørdag kom den til Norge. Statsminister Erna Solberg er glad for at vaksinene er her.

De første vaksinene mot korona-virus er i Norge. De kom lørdag med lastebil. Norge har først fått 9.750 doser av vaksinen. Den  skal fordeles på sju kommuner på Østlandet.

Vaksinen er utviklet av Pfizer og Biontech.

Vaksinene kom til Ullevål sykehus lørdag formiddag.

Statsminister Erna Solberg er glad for at vaksinene endelig er i Norge.

– Det er veldig godt å se at de første vaksinene er trygt fremme i Norge. Denne dagen har vi har sett fram til lenge. Nå starter den store og lange jobben med å vaksinere folk. Slik at vi sakte, men sikkert kan ta hverdagen tilbake, sier Erna Solberg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelse-instituttet (FHI). Hun tok i mot vaksinene.

– Det er en stor dag vi har ventet spent på. Helt siden dette begynte for ett år siden, sa hun til NTB.

28.desember kommer enda mer vaksine hit til landet.

Mandag i forrige uke ble vaksinen fra Pfizer godkjent. Legemiddelverket i Den euerpeiske union (EU) gjorde det. Dermed  var den også godkjent for Norge. Vaksinene ble sendt fra fabrikken i Belgia. Den startet reisen på julaften.

– Dette er en veldig viktig dag for Norge, sa Stoltenberg.

Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det komme omtrent 40.000 doser vaksine i uka.

Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler får vaksiner først.

Stoltenberg sier at det er nå jobben starter.

– Vi vet at dette er begynnelsen på veien ut. Men det betyr også at det er en enormt stor arbeidsøkt vi har foran oss. Sammen med alt helsepersonell i hele landet. Alle som skal få vaksinen. Og alle på sykehus, sier Stolteberg.

Hvaler har planlagt å starte vaksinasjonen søndag. Det skriver Fredriksstad Blad. De starter på Dypedalsåsen sykehjem.

I Oslo er fem sykehjem valgt ut til å starte med å vaksinere.  Det skjer fra 28. desember og ut desember. Trolig settes de første dosene mandag.

Vaksinene vil bli sendt utover i Norge. De skal lagres på ulike steder i regi av helse-foretak.

Alle kommuner har fått tilbud om å få doser i uke 1. De kan også velge å vente en uke.

Vaksinen må gis i to doser. Det må skje med noen ukers mellomrom. Da cirker den best. Derfor sendes kun halvparten av vaksinene ut av gangen. Pfizer sier at vaksinen blir 95 prosent effektiv. Det skjer mellom én og to uker etter den siste dosen.

Vaksinene er i over 1.000 kjølebokser. De skal brukes til å sende vaksiner videre. Kjøleboksene kommer i tillegg til kjøleskapene kommunene har fra før.

Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares ved minus 70 grader. Det gjelder både ved lagring lenge og transport. Når den er tint opp, kan den stå i kjøleskapet uten å bli ødelagt. Men kun i fem døgn.