Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vaksiner barna før ferien

Skal du på reise til Europa i sommer? Pass på at barna er vaksinert mot meslinger.

Sykdommen meslinger er veldig smittsom. Nå er det et utbrudd av meslinger i ferieland som Europa og Frankrike, skriver avisa VG.

Folk bør vaksinere små barn om de skal til områder med meslinger, sier Bent Høie. Han er helseminister.

– Skal du på ferie med et barn mellom 9 og 15 måneder? Da er det lurt å tenke gjennom om barnet skal ta vaksinen for meslinger før dere drar, sier Høie. Normalt får alle barn vaksine mot meslinger når de er 15 måneder gamle.

Helseministeren sier foreldre også må vurdere vaksine opp mot hvor lenge turen varer og hvor du reiser.

Veldig små barn vil være beskyttet gjennom mor som er vaksinert. Da har barnet fått stoffer i løpet av svangerskapet. Men det er vanskelig å se hvor lenge beskyttelsen varer, ifølge Folkehelse-instituttet. Disse antistoffene forsvinner fra barnet tre til ni måneder etter fødselen.

Barn i Norge som vaksineres når de er små, vaksineres også mot kusma og røde hunder. Dette er også barnesykdommer som kan være farlige.

Inga Marte Thorkildsen er Oslos helsebyråd. Hun ba onsdag foreldre om å vaksinere barna sine. Et barn i en barnehage i Oslo er smittet av meslinger. Det skjedde før barnet var vaksinert. Også ett barn til på Østlandet har fått meslinger, skriver nyhetsbyrået NTB.

En seks år gammel jente fra Oppland har fått sykdommen meslinger. De vet ennå ikke hvordan hun fikk den.

Lege Jon Arne Ødegaard ber alle om å vaksinere seg mot meslinger, skriver avisa Hadeland.

De fleste er beskyttet mot meslinger, men ikke alle. Det er sjelden at noen får viruset i Norge. Det gir blant annet feber og utslett, men kan være dødelig.

Seksåringen var ikke vaksinert.

– Familien har ikke vært ute og reist. Vi aner så langt ikke hvor smitten kommer fra, sier Ødegaard.

Mange barn dør fortsatt av meslinger i flere land. 134.200 mennesker døde i 2015 på grunn av meslinger, ifølge nettstedet Norsk helseinformatikk.