Valg2023

Bykle har penger, men ønsker seg flere å bruke dem på

I lille Bykle åpner de lommeboka for folk som bor der. Men de ønsker at de var flere.

– Sola skinner jo alltid i Bykle, sier Linda Dypedal med glimt i øyet. Sommeren har kommet til Setesdal. Sola får fram lukta av tre i de tradisjonelle husene.

Du finner Bykle kommune øverst i Agder. Klemt mellom runde fjell, tett skog og kraftfulle elver. Det er timevis til nærmeste store by. I Bykle bor det rundt tusen mennesker.

– Vi føler ikke vi mangler noen ting her.

—  Kristian Dypedal

40 år gamle Linda og mannen Kristian Dypedal tar en pause fra dagens gjøremål. Han er født og oppvokst i Bykle. Hun er fra et sted nær byen Kristiansand. For 12 år siden startet de livet i den vesle hjemkommunen til Kristian.

Bykle kommune har to tettsteder, Bykle og Hovden. Familien Dypedal bor i Bykle.

– Vi føler ikke vi mangler noen ting her, sier Kristian. Han kan heller ikke huske at kommunen har kuttet i tjenester for å spare på kronene. «Alt er på stell», sier han. 40-åringen tror først og fremst en god og trygg barndom gjorde det lett å velge Bykle som hjem. Her jobber han som snekker. Linda er utdannet barnehagelærer.

Noen få biler står parkert på den store parkerings-plassen ved skolen. Står du stille, hører du kun fuglene kvitre. Rådhuset ligger like ved, sammen med Nav og andre tjenester. Helsetjenesten ligger bak en gresskledd haug sammen med barnehagen.

Bykle

– Du trenger egentlig ikke bil her, sier de.

Men én ting er sikkert. Bykle er en liten kommune. Her bor få barn sammenlignet med andre kommuner. Skolen er både barne- og ungdomsskole. Den har bare 62 elever. Paret sier de har spurt barna, om de synes det blir for smått. Men barna har ikke sagt de synes Bykle er for lite. De blir i stedet gode til å leke på tvers av alder. Foreldrene slapp dem ut fra tidlig alder. De gikk alene fra venner til venner for å leke.

Inntekter fra vannkraft har gjort Bykle rik. Slik var det ikke før, sier ordfører Jan Dagfinn Dalen.

– Folk var fattige her i Bykle. Da tigging en gang var forbudt, fikk folk i Bykle lov. Så fattige var de. Men da skal vi jo et stykke tilbake i tid, sier han. Og lener seg tilbake i ordfører-stolen. En stol han snart gir videre til den folket vil ha. Han vil slippe «nye krefter til». Hos Arbeiderpartiet (Ap) er det selveste Hans Blattmann som skal sjarmere velgerne. Han er en kjent mann i lokalmiljøet og i skiidretten. Til høsten kan han bli ny ordfører.

Bykle

I kommunestyret har Ap fire representanter. Høyre har tre, mens Venstre har to. To er uavhengige av parti. Kristelig Folkeparti (KrF) og Senterpartiet (Sp) har én hver.

Dalen sier de som regel er enige om mye. Han tror kanskje ikke velgerne vil merke stor forskjell om det er Ap eller Høyre som styrer. Politikerne har makt. Både over lommeboka til kommunen og andre ting.

– Folk er opptatt av personer når de stemmer her, sier han.

To minutter inn i intervjuet med ordføreren banker det på døra. Dalen er en travel mann. Han har akkurat rukket å unnskylde for en rotete pult. Kanalen NRK er ute etter noen raske kommentarer.

– Det er litt spennende i formannskapet dag, sier ordføreren. Han forklarer: Hovden har et badeland. Det brant i fjor. Nå planlegger kommunen å bygge et nytt badeland. Med avdeling for velvære og det hele. 25 meters basseng er også med i planene. Formannskapet skal gi sin innstilling. Deretter skal kommunestyret bestemme. 70 millioner er ikke småpenger, selv i en kommune som Bykle.

– Vi bruker av overskuddet vårt, sier ordføreren.

Det tar oss tilbake til kommunens økonomi. Uansett hvor vi er i landet, trenger en kommune gode inntekter. Bare slik kan den sikre folk gode tjenester som skole, helse og eldreomsorg. Skatt er en viktig bit av regnestykket. Også staten sender penger til kommunene.

Men i Bykle tjener de i tillegg gode penger på vannkraft. Krafta er ekstremt viktig for Bykle, ifølge ordfører Dalen.

To kraftstasjoner ligger i kommunen, Holen og Skarg. Penger kommer fra krafta i seg selv, men også i form av skatter og avgifter.

Bare salg av kraft kan gi Bykle flere titalls millioner kroner årlig. Det står i økonomiplanen. Likevel er usikkerheten stor. Blant annet fordi prisen på strøm varierer.

Unormalt høye strømpriser har gjort at noen kommuner tjener ekstra mye på kraft. De skal midlertidig dele med andre kommuner. Det sa regjeringen i fjor, forklarer Dalen. I virkeligheten betyr dette et kutt i pengene kommuner som Bykle får fra staten, ramme-tilskuddet.

Bykle

Som Ap-mann synes Dalen de fint kunne bidra litt til fellesskapet. Men han mener også at Bykle skal få beholde gode inntektene fra krafta si. Utbyggingene har kostet dem dyrt. Politikerne har tatt et valg når de har latt selskaper slippe til.

Elver er tappet for vann. Høye demninger sender enorme mengder vann dit det skal.

Grender og bygdelag er borte, slik som i Nordbygda. Der hadde de en egen skole og forsamlingshus. Nå er alt forsvunnet etter utbygging av kraft.

Bykle

Men krafta gagner folk som bor i Bykle. Godene er så mange at ordføreren strever med å huske dem alle. Han tenker seg om og nevner et nytt sykehjem. Det er tipp topp, vil han påstå. Tjenestene er gode i Bykle, synes han.

Noen meter unna rådhuset, gjør Hege Cecilie Trydal seg klar for å avslutte dagen på jobb. Den lokale bensinstasjonen er et fint sted for britiske motorsyklister å stoppe. Hun serverer dagens siste pølse i brød til et par turister. Dem er det mange av i Bykle. Både hyttefolk og utlendinger.

Bykle

Hun rekker en prat når hun henter datteren Elin. Trydal har to barn. Og idrettslaget er hyppig i bruk. Sammen med kulturskole, bibliotek og svømmebasseng. Barn svømmer gratis i Bykle tettsted, forteller hun. På badeland i Hovden betaler de bare 100 kroner årlig for barna. Heller ikke skikort og idrettslag er spesielt dyrt. På skolen får barna gratis skolemat, sier Trydal. Hun slipper å tenke på matpakke når hun sender dem av gårde.

Snart 36 år gamle Trydal har flyttet til Bykle fra Valle kommune. Bykle ønsker seg mange flere tilflyttere som henne. Kjærligheten lokket Trydal til kommunen i 2007. Og her ble hun.

Bykle

Hun kan ramse opp mye bra med Bykle. Om gode tjenester og ekstra strømstøtte. Likevel er det én utfordring hun kjenner på:

– Vi er jo ikke flere enn vi må være. Det er jo sårbart for ungene også, sier hun.

– Ja, vi ønsker oss flere personer.

41 år gamle Gro Merete Tveiten fra Hovden har hjulpet til med det. Hun har fire barn. To er på skole og to er i barnehage. Hun dro til Bergen for å ta utdanning i økonomi, men vendte tilbake. Både hun og mannen er fra området. I dag jobber hun med lønn i kommunen.

– Gresset er jo ikke grønnere på den andre siden, sier hun og smiler. Bykle er et godt sted å bo, men har få innbyggere. Hun tror arbeid er en av de viktigste tingene. Slik kan kommunen får flere til å flytte dit. Og få de lokale ungdommene hjem.

Bykle

– Her må være jobber. Helst til begge to, om det dreier seg om et par, sier hun. Dessuten må jo folk også ha et sted å bo.

Kommunen er i gang med planer, ifølge ordføreren. Bykle tok imot noen titalls ukrainske flyktninger. De bor i husene som Bykle hadde til overs. Nå er de i sving på ulike arbeidsplasser alle sammen.

Bykle


Like ved den lokale skolen skjer det flere ting. Snart kan Bykle få ny hall for allidrett. Den er under planlegging. Småbarnsfar Kristian Dypedal og kona Linda peker rundt. På skolen kommer en ny lekeplass.

– Blir det mye dugnad da, eller?

– Det er jo en av disse godene våre, da, sier han med et smil. Bykle kommune kommer til å hjelpe til med penger, sier han.

Barna Eirik og Kamilla innrømmer at de gleder seg. Inntil videre leker de med apparatene som finnes.

Bykle

---

Fakta: Økonomi i Bykle

  • Kommunene trenger å tjene penger for å gi folk tjenester.
  • I Bykle tjener de mye penger på vannkraft.
  • God økonomi gjør at folk får goder som gratis svømming og gratis skolemat.

---