Valg2023

– Hurra, hurra, hurra

I Tromsø bor en glad mann. Syriske Abdo stemte for første gang i Norge.

– Jeg er veldig glad nå, sier Abdo Hassoun til Klar Tale. Han er i Tromsø i Troms og Finnmark og har akkurat stemt. Han var usikker på om han hadde lov å stemme. Siden han er uten norsk pass.

– Så sa de i valglokalet at jeg hadde lov, sier han.

Forskeren har jobbet i Norge i tre år. Familien bor i Frankrike. Der bodde han selv en stund. Syreren sier at der fikk ikke folk uten fransk pass stemme. Nå er planen å bli norsk statsborger, og at familien kommer etter.

– Det er litt kaldt oppe i nord?

– Det skremmer meg ikke, sier han og ler.

Hassoun er en av mange som har forlatt Syria. Krigen i Syria har herjet siden 2011. Mye er ødelagt. De hadde ikke noe frihet der, sier han. I 2007 stemte han i Syria. Folk hadde anbefalt ham å gjøre det. Å la være kunne være farlig, ble han fortalt.

– Men der var ingen andre enn presidenten å stemme på.

Bashar al-Assad har styrt Syria i over 20 år. Hassoun ga ham sin stemme. Men det var ikke noe fritt valg, slik som i Norge, sier han.

Siden har han aldri stemt. Helt fram til denne august i Tromsø.

– Jeg har lest om partiene. Så har jeg funnet ut hvem jeg ville støtte. Klima er en viktig sak for meg, sier han. Det samme er rettferdighet.

– Hurra, Hurra, Hurra, skrev han på Facebook like etter.

Han anbefaler andre innvandrere å bruke retten til å stemme.

– Da er du med i samfunnet, mener 40-åringen.

Innvandrere og valg er et eget tema. Statistisk sentralbyrå (SSB) har fulgt med i 40 år. Forrige lokalvalg var i 2019. 16 prosent av dem som kunne stemme, hadde bakgrunn som innvandrer.

Flere i Norge velger å stemme når det er stortings-valg. Men bare halvparten av innvandrerne med stemmerett brukte den i 2021. Det skriver SSB i en rapport.

Flere har lov å stemme i lokalvalg enn når vi velger nytt Storting. Nordiske statsborgere kan stemme. Slik har det vært siden 1979. De må bo lovlig i Norge i noen måneder før valget.

Også folk fra andre land kan stemme i Norge. Men de må ha bodd lovlig i landet i tre år før valgdagen.

For valg til nytt Storting er reglene annerledes. Da må du være minst 18 år og norsk statsborger for å stemme. Du kan også fylle 18 år året det er valg og få stemme.

---

Fakta: Valg 2023

  • 11. september er det valg i Norge.
  • Velgerne avgjør hvem som får styre kommuner og fylker.
  • I disse dager kjemper partiene om din stemme.

---Mer fra Valg2023

Siste utgave

På forsiden nå