Valg2021
Statsminister Erna Solberg i en duell med Jonas Gahr Støre om svart økonomi, Fagforbundet og NTL arrangerer møtet. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nå starter valgkampen

Mandag morgen møttes Jonas Gahr Støre og Erna Solberg til valgkampens første statsministerduell. Formueskatt ble et omdiskutert tema.

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet (Ap) møtte statsminister Erna Solberg fra Høyre (H) til debatt. Dette er valgkampens første statsministerduell. Og starten på en valgkamp som vil vare frem til valgdagen 13. september.

De snakket om flere temaer. Blant annet formueskatt, arbeidsplasser, klima og helsevesenet.

Det er Civita som arrangerer debatten. De er en bedrift som jobber for økt kunnskap om liberale verdier.

– De som har mest får også bestemme mest. Det sa Støre.

Støre frykter at det blir mer sosial ulikhet med å kutte formueskatt for de rikeste. Og at dette kan skape problemer for lokalsamfunnet. Det kan bli større avstand mellom bedriftseiere og resten av lokalmiljøet.

– Når ditt forslag skal bruke så mye penger på så få. Vil det føre til at 3.000-4.000 personer som er veldig rike, ikke skal betale noe skatt. Dette gjør noe med klimaet i lokalsamfunnet, sa Støre.

For ei uke siden kommenterte Gustav Witzøe formueskatt-debatten. Witzøe er arving av lakseselskapet SalMar og er en av Norges rikeste.

– Hvis formueskatten øker er vi kanskje nødt til å flytte til utlandet. Det sa Witzøe. Og advarte regjeringen mot å øke skatten.

Solberg gikk hardt ut mot Støre. Og mente at han snakket løst og ikke hadde noen konkrete planer.

– Du sier ikke hva dere skal gjøre. Og da er det vanskelig å debattere med deg, sa Solberg. Hun utfordret Støre til å komme med konkrete planer for hvordan de skal håndtere ulike saker. Det ble ikke snakket mye om konkrete planer.

– Når du kritiserer oss så hardt. Forventer vi også mer presise svar, sier Solberg.

Korona-pandemien ble det også snakket om. Støre var kritisk til at regjeringen ikke var klar når pandemien kom. Og at det ikke var satt av nok ressurser for å håndtere den.

– Utfordringen korona ga oss, vil vi leve med lenge. Og det vil være ubehagelig, sa Støre.

– Inntil verden er vaksinert er vi sårbare, sa han.

---

Kort om saken

  • Valgkampens første statsministerduell ble avholdt mandag morgen.
  • Formueskatt ble et tema de snakket mye om.
  • Solberg beskyldte Støre for «løs prat». Han tok opp en del problemer som måtte gjøres noe med. Men snakket ikke om konkrete planer for å håndtere problemene.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå