Valg2021

Her kan du stemme fra bilen

Tirsdag morgen åpnet et valglokalet litt utenom det vanlige. Nå kan du stemme direkte fra din egen bil.

Valgdagen er mandag 13. september. Men allerede nå har du mulighet til å stemme på forhånd. Tirsdag morgen åpnet stemmelokalene i hele Norge. Det betyr at du slipper å vente til valgdagen med å stemme.

Det er 30 steder du kan forhåndsstemme i Oslo. Et av lokalene er litt annerledes enn resten. På Valle Hovin kan du nemlig stemme rett fra din egen bil.

Tilbudet er laget for at personer som sitter i karantene også skal få muligheten til å stemme. Men om du er i karantene, kan ikke valgmedarbeiderne spørre om. Alt du trenger er en bil.

– Tilbudet er til velgere som sitter i karantene. Om velgeren er i karantene, kan vi ikke spørre om. Men alle som kommer med bil, får stemme. Velgere som ikke er i karantene, kan stemme som vanlig i ett av de 29 andre forhåndsstemme-lokalene i Oslo. Det sier Ingvild Åsgård. Hun er kommunikasjonssjef for valget i Oslo.

Kommunikasjonssjef Ingvild Åsgård står foran drive-in-teltet på Valle Hovin i Oslo.

Få minutter etter at valglokalet åpnet, var det to biler som var klare til å stemme.

– Velgerne kommer kjørende med bilen sin. De blir vinket inn til enten felt en eller to. Der står det en valgmedarbeider klar med en konvolutt med stemmesedler i. Velgeren velger da stemmeseddelen til partiet velgeren ønsker å stemme på. Velgeren bretter seddelen inne i bilen og gir den tilbake til valgmedarbeideren sammen med legitimasjon. Slik får vi sjekket at velgeren har stemmerett og at det er den riktige personen som stemmer. Seddelen blir stemplet og du skal selv putte seddelen i valgurnen. For selv om du stemmer fra bilen, så er det viktig at det fortsatt er hemmelig valg, sier Åsgård.

Pål Søtorp var den første som leverte stemme ved drive-in-lokalet. Han var veldig fornøyd med tilbudet.

– Dette er helt perfekt. På valgdagen er jeg bortreist, så jeg er nødt til å stemme på forhånd. Jeg er veldig fornøyd med dette tilbudet. Istedenfor å kjøre og parkere for å stemme på et annet valglokale, sier Søtorp.

Søtorp bruker vanligvis å stemme på forhånd. Slik at han slipper kø. Han håper at dette tiltaket blir gjort på valg fremover.

– For min del var ikke korona årsaken til at jeg kjørte hit. Jeg synes dette var et enkelt og godt tilbud. Jeg håper at dette tilbudet er noe de gjør fremover, sier Søtorp.

Søtorp var ikke den eneste som synes at det nye tilbudet var positivt. Bak ham kom Bjørn Danielsen.

­– Det er litt spennende å prøve nye måter å stemme på. Dette er mer praktisk enn å dra til et valglokale. Men jeg hadde aldri sett for meg at dette skulle bli et alternativ, sier Danielsen. Han var den andre personen som leverte sin stemmeseddel ved drive-in-lokalet.

Danielsen tror mange vil bruke tilbudet med drive-in for å stemme.

– Jeg tror det er mange som har frykt for å stå i et stemmelokale for at vi er i en pandemi. Da er det bra at vi kan være kreative og tenke nytt, sier Danielsen.

Hver enkelt kommune velger selv hvordan de ønsker å legge til rette for stemming. Det er kun Oslo kommune som har startet tilbudet med drive-in-valglokale.

– I år skal vi gjennomføre et valg midt i korona-pandemien. Alle kommunene har skal sørge for at velgerne som er i karantene også får stemme. I Oslo har vi løst dette med å sette opp et drive-in-telt, slik at velgere som er i karantene kan komme hit å stemme, sier Åsgård.

---

Fakta om valglokalene i Oslo

  • Det er 30 valglokaler hvor du kan stemme på forhånd.
  • Alle lokalene er åpne mellom 10.00 og 19.00 på hverdager. På lørdager er de åpne mellom 10.00 og 18.00.
  • Den siste uka før forhåndsstemmingen slutter, er det utvidet åpningstid. Det vil si fra 6. september til 10. september. Da er alle lokalene åpne fra 10.00 til 21.00.
  • Du kan forhåndsstemme i hvilket som helst valglokale i hele landet. På valgdagene må du stemme i kommunen du er folkeregistrert.

---



Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå