Valg2021

Ap-kommunen som hadde to av alt

Industri-kommunen Årdal kunne ikke lenger ha dobbelt opp av legekontor og bibliotek. Da fikk Arbeiderpartiet en utfordrer.

Innerst i Sognefjorden ligger Årdal kommune. Den er rik på vakker natur, med høye fjell og brusende fossefall. Den er også rik på industri. Mellom de bratte fjellene siver røyken fra grå fabrikkpiper i været.

Bildet viser Hydro-fabrikken på Årdalstangen mellom fjord og fjell.

Kommunen er delt i to tettsteder. Nede ved fjorden ligger Årdalstangen. 11 kilometer lenger oppe ligger Øvre Årdal.


Under krigen begynte nazistene å bygge et aluminiums-verk i Årdal. De ville bruke naturressursene som fantes der. Etter krigen bygget staten det ferdig. Hydro driver fortsatt Årdal verk, men én fabrikk i «Øvre» og én på «Tangen».


Sånn har det vært med det meste. Aluminiums-verket har gjort kommunen så rik at den har hatt råd til to av alt: to friluftsbad, to bibliotek og to legekontor.


– Vi har friluftsbad ute i Øvre Årdal og på Tangen. Så har vi et stort folkebad inne i Øvre. Og to basseng inne på Tangen. Og 5.170 personer bor i kommunen, sier Marie-Helene Hollevik Brandsdal og ler. Hun er gruppeleder for Arbeiderpartiet (Ap) i Årdal og partiets 2. kandidat til Stortinget fra Sogn og Fjordane.


Klar Tale snakker med henne på vei mot Vettisfossen i Jotunheimen nasjonalpark.


Partiet hennes har vært partiet til folk flest i kommunen. Ap pleide å få omtrent 70 prosent av stemmene. Da var det lite diskusjon når saker skulle vedtas i kommunestyret. Ap hadde flertall og kunne bestemme det meste alene.


Men etter finans-krisen begynte kommunen å slite økonomisk. Politikerne måtte endre ting for å spare penger. Én løsning ble å slå sammen de to legekontorene til ett. Det ble lagt til Øvre Årdal.


– Folk på Tangen var misfornøyde. Så i valget i 2015 mistet vi hele flertallet vårt, sier Brandsdal.

Bildet viser legesenteret i Øvre årdal.

Senterpartiet (Sp) hadde klart å samle støtte mot endringene. De fikk nesten 40 prosent av stemmene i kommunevalget det året. Det ble slutten på at Ap fikk styre nærmest alene i Årdal. Ved forrige stortingsvalg fikk Sp nesten 17 prosent. Mens ved sist kommunevalg i 2019 fikk de over 35 prosent av stemmene.


Det er blitt forskjell på de to tettstedene i Årdal. Da kommunen måtte velge hvor tjenester og tilbud skulle være, ble Øvre Årdal oftest svaret.


Eldre på Tangen måtte begynne å ta taxi for å dra til legen. Eller vente på bussen som går en sjelden gang. På Tangen er gatene fulle av tomme, støvete lokaler. Butikkene som én gang var der, er stengt. Mens i Øvre har de fått et eget kjøpesenter.


– Tilbudet på Tangen har blitt veldig mye mindre siden jeg vokste opp, sier Lasse Brekke. Han og to kamerater er på vei til jobb på solcelle-fabrikken Norsun.


– Det er bare å se deg rundt. Alt er jo nedlagt. Tomme lokaler, sier Aleksander Lislelid.

Bildet viser tomme lokaler med gråpapir i vinduene på Årdalstangen.

Det som skjer i Årdal, kan se ut som en mini-versjon av det som skjer i resten av landet. På bygda har det blitt færre og færre folk og tjenester. De store byene har vokst og får mer av alt. Og det er Senterpartiets viktigste sak for å prøve å sikre seg stemmer.


Partiet har de siste årene fått mer støtte. Det har ofte skjedd på steder hvor Arbeiderpartiet har pleid å gjøre det bra. Som i Finnmark. Det gamle fylket ble slått sammen med Troms. Da forsvant fylkeskommunen fra Vadsø til Tromsø. Politi-reformen har også gjort at flere synes de får dårligere tilbud der de bor. Det samme skjer når sykehus og skoler blir stengt eller flyttet til større steder.

Bildet viser Sp-politiker Aleksander Øren Heen.

Aleksander Øren Heen er Senterpartiets mann i Årdal. Han er gruppeleder for partiet i kommunen. Han kan også bli stemt inn på Stortinget for Sogn og Fjordane valgkrets. Slik forklarer han hvorfor Sp har gjort det så bra i Årdal de siste årene:


– Det har vært en indre sentralisering i kommunen. Og i regionen. Folk ønsker å ha ting nært seg selv. Og hvis en er tydelige på disse sakene, gir det tillit over tid, sier Heen.


Saken med legekontoret gjorde at folk skjønte at de kunne stemme noe annet en Ap, mener han.


– Men det forklarer ikke de varige endringene i hvordan folk stemmer. Jeg tror det skyldes andre saker også. For det er jo rart at nesten 70 prosent skal være enige i alle politiske saker i en kommune, sier han.


Likevel står Arbeiderpartiet fortsatt støtt i kommunen. Ved forrige stortingsvalg fikk de nesten 60 prosent av stemmene. Hjørnesteins-bedriftene Hydro og Norsun er trolig en stor del av forklaringen.


– Uten Hydro hadde vel resten ramlet sammen, sier Torleif Sand. Han er fungerende leder i Årdal kjemiske fagforening. Det er fagforeningen for de ansatte på Hydro i Øvre Årdal.

Bildet viser Torleif Sand som heller kaffe.

Han heller kaffe fra en kanne med Ap-logo. Vi er i det lille huset til arbeidstaker-organisasjonen LO. På veggene henger gamle svart-hvitt bilder av fabrikkene i Årdal. Fra den gangen nazistene bygget hallene. Til nyere tid da industrien dro folk fra hele landet til Årdal for å jobbe. Nå sliter kommunen med å holde folketallet oppe.


For Sand og fagforeningen er sikre arbeidsplasser den beste medisinen.


– Vilkårene for industrien. Og det å få opp igjen folketallet er det viktigste. Det kan være ulike strategier for å få det til. Men jeg tror det starter med arbeidsplasser. Og når du har fått folk hit for å arbeide, kommer inntektene. Og mulighetene til å utvide tilbudet til folk. Du kan ikke starte med å utvide tilbudet for å lokke folk hit. Og så har vi ikke arbeidsplasser til alle, sier han.

Bildet viser Ap-politiker Marie-Helene Hollevik Brandsdal foran Vettisfossen.

Ap-politiker Brandsdal står ved den mektige fossen. Hun vil vise fram at Årdal har mer å by på enn industri. Hun snakker om hva turisme kan gjøre for kommunen.


– Målet mitt har vært at vi skulle bli en nasjonalpark-kommune. Nå har vi blitt det, for å ha flere bein å stå på. Slik kan vi få kvinnene hjem. Da kommer mannfolkene og, tror hun.


Barn, unge og voksne nyter en varm ettermiddag ved friluftsbadet i Øvre. To venninner slapper av på gresset foran vannsklien. Begge jobber på fabrikkene i bygda.

Bildet viser venninnene Ingrid Valsvik og Tina som slapper av ved bassenget i Øvre Årdal.

– Hva er viktig for at dere skal bo her?


– Å ha jobb og ha noe å gjøre på fritiden. Det er egentlig bare det, sier Ingrid Valsvik.


Jobben er viktig også for de tre kameratene på Tangen.


– Å ha en trygg arbeidsplass. Og mer tilbud til ungdommen. Nå har de fått åpnet bassenget her. Det er nå positivt, sier Brekke.

Bildet viser Andreas Lislelid, Aleksander Lislelid og Lasse Brekke

Det gjenstår å se hvordan folk i kommunen stemmer ved dette valget. Sp kan få omtrent 37 prosent av stemmene i Sogn og Fjordane. Ap kan få omtrent 22 prosent. Det viser en undersøkelse. Norstat har utført menings-målingen for kanalen NRK i august.




Siste utgave

På forsiden nå