Valg2021
Barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ønsker å utvide engangsordningen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Kan bli det dårligste valget noen gang

Partiet Kristelig Folkeparti har aldri fått så lite stemmer. Det betyr mindre mandater på Stortinget.

Kristelig Folkeparti (KrF) mister velgere. De siste målingene viser at de ligger på 3,6 prosentpoeng. Det betyr at de er under sperregrensa. Som er på fire prosent. Partiet har ikke vært over grensa på tre år.

– Det vil være noe som er helt nytt for partiet. Og det er vanskelig å se for seg hvordan de skal snu utviklingen. Det sier Johannes Bergh til nyhetsbyrået NTB. Han er valgforsker.

KrF kan ende opp med få mandater på Stortinget til høsten. Dette skjer hvis de under fire prosent av stemmene. Årsaken til at de får mindre stemmer kan være retningen de har tatt. Flere advarte om at de skulle gå mot høyresiden av politikken. Likevel gjorde de det.

– Jeg mente at de ville få færre stemmer om de valgte høyresiden. Det sier Hilde Ekeberg. Hun er medlem i Arbeiderpartiet (Ap).

På denne tiden var Knut Arild Hareide partileder for KrF. Han ønsket å samarbeide med Ap. Og kort tid etter det ble sagt fikk partiet 3.500 nye medlemmer.

– Det viser jo at det kanskje var den beste løsningen, sier Ekeberg.

Når KrF bestemte seg for høyresiden, mistet de mange medlemmer.

– Partiet sitt største problem er om de som har stemt på de tidligere, vil gjøre det igjen. Det sier Johan Giertsen til nyhetsbyrået NTB. Han er leder for Poll of Polls.

---

Kort om saken

  • Partiet KrF har aldri fått så lite stemmer.
  • Akkurat nå er de under sperregrensa. De betyr at de får svært få mandater på Stortinget.
  • Eksperter tror fortsatt det er håp.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå