Valg2021
COLAB

Hvorfor bør du stemme?

Stortingsvalget nærmer seg. Klar Tale har snakket med tre kjente profiler om hvorfor det er viktig å stemme.

Hvert fjerde år velger nordmenn hvem som skal styre landet. Yngre og eldre, menn og kvinner. Folk med forskjellige bakgrunner, fra overalt i landet. Mennesker fra alle grupper i samfunnet bruker sin stemmerett. Vi blir ikke hørt hvis vi ikke stemmer.

Politikerne på Stortinget skal jobbe for folket. De skal sikre at alle grupper i samfunnet får være med å bestemme. Når du bruker stemmen din, påvirker du hvordan samfunnet blir.

Stortinget skal representere deg.

I forrige stortingsvalg stemte fire av fem nordmenn. Det er blant de høyeste tallene i verden. Allikevel betyr det at én av fem ikke bruker sjansen til å stemme. Noen tror kanskje at deres stemme ikke vil bety noe. Kanskje det er mer fristende å bli hjemme. Kanskje du synes du kan for lite om politikk.

Tone Wilhelmsen Trøen er stortingspresident. Hun leder arbeidet på Stortinget. Hun håper at så mange som mulig stemmer i år.

– Det er kjempeviktig at vi stemmer. Det er faktisk avgjørende for at demokratiet skal fungere, sier Trøen til Klar Tale.

Tone Wilhelmsen Trøen leder arbeidet på Stortinget.

Trøen sier det er feil at én stemme ikke utgjør en forskjell.

– Hver eneste stemme teller. Noen ganger er det bare noen få stemmer som avgjør resultatet, sier hun.

Oskar Fjørtoft Sandanger er programleder i podcasten «Bursdag», og Youtube-kanalen «Psykt normalt». Han mener alle bør bruke muligheten til å stemme i år.

– Jeg stemmer fordi jeg ønsker å påvirke framtida mi. Jeg er veldig glad for at jeg har mulighet til å stemme, og si hvem jeg støtter, sier han til Klar Tale.

ENGASJERT: Oskar Fjørtoft Sandanger er ikke i tvil om han skal stemme.

Han har en oppfordring til de som ikke vet hva de skal stemme.

– Finn en sak du engasjerer deg i. Alle er engasjert i noe. Det er deilig å se at andre er engasjert i det samme. Fotball er politikk. Kultur er politikk. Russetida er politikk! Vi er alle opptatt av politikk på en eller annen måte. Du kan utgjøre en forskjell, sier han.

Leo Ajkic har vært programleder i både TV og radio. Han har også tenkt til å stemme i år.

– Jeg stemmer ved hvert valg. Jeg kan ikke forandre på noe hvis jeg ikke stemmer, sier Ajkic til Klar Tale.

STEMMER: Leo Ajkic stemmer for å være med å påvirke samfunnet.

Han skjønner at noen synes det er vanskelig å velge hvem man skal gi støtten sin til.

– Snakk med venner. Hør med folk rundt deg. Kanskje du har en venn som sliter. Kanskje det er noe du synes er urettferdig i samfunnet. Kanskje det finnes regler eller lover som irriterer deg. Kanskje du synes noe mangler i nærområdet. Alt kan forandres gjennom politikken. Alt mulig er politikk, sier han.

Til de som vurderer å sitte hjemme har han en klar oppfordring.

– Kom deg ut og stem i år. Hver stemme teller, sier han.

Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå