Valg2021

Sykepleierne kunne fått mer penger

Flere partier stemte imot et forslag i Stortinget. Det kunne gitt mer lønn til folk i viktige jobber

72 prosent av sykepleierne sier de vurderer å slutte i jobben sin. Det viser en undersøkelse gjort av tidsskriftet Sykepleien. To av årsakene er for lite lønn og for få ansatte.

Flere partier har sagt at sykepleiere bør få bedre betalt. Likevel stemte de fleste imot et forslag som kunne sikret mer lønn til dem. Forslaget ble stemt over på Stortinget.

Forslaget var ment å sikre mer lønn til folk som har viktige jobber. Særlig der det jobber mange damer. Derfor skulle staten snakke med sjefer og ansatte om hva staten kan bidra med. Da kunne de som skal forhandle, ha fått mer penger.

– Det er vanskelig å gjøre positive endringer uten kommunikasjon og samarbeid. Og det er jo dette forslaget for. Jeg er ganske positiv til forslaget. Alt som kan føre til slike endringer er viktig og riktig. Det sier Maria Vasdal Orø til Klar Tale. Hun jobber som sykepleier ved Lovisenberg Diakonale sykehus.

Forslaget kom fra Bjørnar Moxnes. Han er partileder for Rødt. Han er den eneste fra partiet med plass på Stortinget.

– Mange offentlige ansatte har jobbet hardt under korona-pandemien. De har fått vist hvor mye verdi arbeidet deres har. De har fått sin fortjente applaus. Men applaus betaler ingen regninger. Vi forventet at flere ville støtte forslaget vårt. Særlig når flere partier har hyllet offentlig ansatte under pandemien, sier Moxnes til Klar Tale.

Sammen med Rødt stemte Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti for forslaget. Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet (Ap), Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre stemte alle imot.

– Jeg er overrasket over at så få partier stemte for forslaget, sier sykepleier Orø.

Enkelte partier mener at politikerne ikke skal bestemme hva folk skal ha i lønn. AP er ett av dem. De mener at det er sjefer og organisasjoner som skal bli enige om lønn. For noen måneder siden streiket flere sykepleiere. Uten at de endte opp med å få bedre betalt.

– Selve forhandlingen om lønn skal skje mellom sjefer og organisasjoner. Men det er Stortinget som bestemmer hvor mye penger staten, kommunene og fylkeskommunene kan bruke. Og dette er viktig i blant annet lønnsforhandlinger, sier Moxnes.

Under pandemien har sykepleiere vært utsatt. De har jobbet flere arbeidstimer enn de fleste det siste året. Og fått applaus for arbeidet sitt.

– Jeg tenker det bør skje noe veldig snart hvis Norge skal fortsette å ha motiverte ansatte i helsevesenet. Det er nok ganske mange som sliter med motivasjonen etter flere tøffe runder med korona, sier Orø.

---

Kort om saken

  • Sykepleiere kunne fått høyere lønn.
  • Stortinget vurdere et forslag for å få dette til. De fleste stemte mot forslaget.
  • De fleste partiene stemte mot dette forslaget.

---



Siste utgave

På forsiden nå