Valg2021
Ap-leder Jonas Gahr Støre taler på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo mens salen roper "Jonas, Jonas, Jonas". Foto: Javad Parsa / NTB

De rødgrønne kan juble over de første valgtallene

Valglokalene har stengt. De siste stemmene er lagt i valgurnene. Men hvilket parti kan juble over de første tallene?

Mandag kveld kom den første målingen fra valget. De rødgrønne partiene kan foreløpig juble. Blir dette resultatet, kan det bli ny regjering i Norge.

Målingen kalles en prognose. Dette er et regnestykke som bruker tidligere tall og forhånds-stemmer for å finne riktig resultat. Resultatet trenger ikke å være 100 prosent riktig. Men ofte er det en fin oversikt over hva som kommer til å skje. Flere av stemmene vil endre seg i løpet av kvelden.

Arbeiderpartiet (Ap) har fått 26,5 prosent av stemmene. Dette er det dårligste valget til Ap noen gang. Men likevel kan de være fornøyde med valget hvis tallene blir slik prognosen viser. Det betyr at Jonas Gahr Støre mest sannsynlig blir statsminister. Foreløpig får Ap 48 plasser på Stortinget.

Høyre har fått 18,7 prosent av stemmene. De har mistet en god del stemmer fra sist valg. Statsminister Erna Solberg hadde et mål om å komme over 20 prosent. Hvis tallene viser riktig, vil partiet få 38 mandater inne på Stortinget.

Senterpartiet (Sp) har fått 14,7 prosent av stemmene. Partiet har aldri gjort det så bra tidligere. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har et stort ønske om å bli statsminister. Partiet har økt med på 4,4 prosent siden sist valg..

Fremskrittspartiet (Frp) har fått 11,4 prosent av stemmene. Sylvi Listhaug har ledet partiet for første gang under en valgkamp.

Sosialistisk Venstreparti (Sv) har fått 7,7 prosent av stemmene. Sv har aldri fått så mange stemmer som ved årets valg.

Alle partiene ser ut til å få ett mandat om de havner under det som kalles sperre-grensa. Om de havner over, kan de få mellom fire og ni plasser ekstra på Stortinget. Det avhenger av hvor mange av dem som kommer over grensa. Målingen viser at to parti havnet under sperregrensa. Det gjelder Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre.

Det betyr at slik tallene er nå vil Rødt og Miljøpartiet De Grønne få flere mandater enn tidligere.

Rødt har fått 5 prosent av stemmene. Rødt har heller aldri hatt et så bra valg. Hvis disse tallene blir stående får Rødt 11 mandater inne på Stortinget. Partiet hadde tidligere kun Bjørnar Moxnes på Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne har fått 4,1 prosent av stemmene. Fra forrige valg fikk partiet kun en mandat på Stortinget. Hvis de får 5 prosent av stemmene kan de ende opp med fem mandater.

Venstre har fått 3,5 prosent av stemmene. Det betyr at partiet er akkurat under sperregrensa.

Kristelig Folkeparti (KrF) har fått 3,9 prosent av stemmene. Og er akkurat under sperregrensa.

---

Ord og uttrykk under valget

  • Sperregrensa:

I Norge er det en sperre-grense på fire prosent. Den kan bety mye for hva som blir resultatet av valget. Partier som er over grensa kan få utjevnings-mandater. Det gjør de ikke om de er under. Fire partier vil trolig være rundt sperre-grensa ved valget i 2021. Alle partiene ser ut til å få ett mandat om de havner under grensa. Om de havner over, kan de få mellom fire og ni ekstra. Det avhenger av hvor mange av dem som kommer over grensa.

  • Mandat:

Et mandat er en plass på Stortinget. Det er 169 mandater på Stortinget. De er fordelt etter hvor mange stemmer partiene får. De som får flest stemmer, får flest mandater.

  • Utjevnings-mandag

150 plasser på Stortinget er direkte-mandater. De blir gitt til de største partiene i hvert av de 19 valg-distriktene i landet. Det gjør at noen partier kan ha mye støtte, uten å få et mandat. For å få mer balanse, er det også 19 utjevnings-mandater. Mange av disse blir gitt til små partier. Men da må de være over sperre-grensa.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå