Valg2021

Stor jubel på MDGs valgvake

Miljøpartiet de Grønne har klart å lokke velgere med sin politikk om klima. Men stemninga på partiets valgvake er spent.

Vil Miljøpartiet de Grønne (MDG) få mer enn 4 prosent av stemmene? Det har vært et viktig spørsmål før valget. Klarer de det, vil partiet komme over sperregrensa. Det betyr flere plasser på Stortinget.

Stemningen på valgvaken var spent mandag kveld. Tallene viste først at MDG var over grensa. Da de første resultatene kom, var det stor jubel på valgvaken. Men tallet sank langsomt. MDG havnet til slutt under de 4 prosentene.

Klar Tale var tilstede på MDGs valgvake. Vi har blant annet snakket med Teodor Bruu. Han er talsperson for Grønn Ungdom.

– Det har vært gøy med valgkamp. Vi har vært ute og snakket med masse folk om politikk. Vi har fått mange nye medlemmer. Mange er enige med oss om at klima og miljø er en av de viktigste sakene før valget. Det er gøy å se, sier han.

Han sier valgkampen har handlet om å spre budskapet til så mange som mulig.

Teodor Bruu

– Det viktigste har vært å snakke med så mange som mulig. Mange frivillige har jobbet veldig hardt.

Han sier at arbeidet før valget også har vært krevende. Likevel ser han at det har gitt resultater.

– Det vært slitsomt. Det er nok mange som gleder seg til det er over. Vi har vært med på å påvirke hvordan andre partier snakker om klima, sier han.

Bruu sier han merker klimaet er en viktig sak for de yngre. Men i det siste har han sett at eldre også har blitt mer opptatt av klima.

– Særlig i det siste har vi begynt å se at eldre også bryr seg om klimaet. En FN-rapport om klima kom for noen uker siden. Etter den skjønner flere hvor alvorlig situasjonen er. Det er godt å se, sier han.

Bruu er fortsatt veldig usikker på hvordan valget kommer til å gå.

– Jeg er veldig spent. Ikke trygg i det hele tatt. Alt kan skje på valgdagen, sier han.

Lan holder tale

Lan Marie Berg var positiv da hun holdt tale på valgvaken.

– Uansett resultat blir dette et historisk valg. Etter dette valget er norsk klima- og oljepolitikk forandret for alltid, sa hun.

Hun takket alle som hadde vært med på en hektisk valgkamp.

– Vi i MDG står på riktig side av historien. Vi har sagt ifra når de andre ikke turte å si det. Vi har endret spillereglene, sa hun.

Hun sa hun tror at det er mulig å løse klimakrisen.

– Det er uvirkelig å kjenne på følelsen at det er mulig å endre verden.

Klar Tale har også snakket med Rasmus Johan Michael Hansson. Han var MDGs førse stortings-representant. Han er spent før resultatene kommer.

– Det er bare dumt å være noe annet enn optimistisk. Vi ligger over sperregrensa på målingene. Jeg har både blitt mer inspirert og mer spent de siste dagene, sier han.

Rasmus Hansson fra MDG hadde håpet partiet skulle komme over sperregrensa.

– Det har vært en annerledes valgkamp. Korona har gjort at vi ikke har kunnet jobbe slik vi pleier.

Han sier at utviklingen har vært positiv de siste årene.

– Ting har jo endret seg. Det har de siden jeg kom inn på Stortinget. Nå ser vi at klima blir viktigere og viktigere i politikken.

Han sier MDG har fått en viktigere rolle enn det pleide å ha.

– Før sa andre partier at vi bare snakket tull. Nå er det ingen som er uenige om at vi må gjøre noe med klimakrisen. Spørsmålet er hvordan vi skal takle den, sier han.

Hvis Miljøpartiet de Grønne får mer enn 4 prosent av stemmene, kan de få ti representanter på Stortinget. Hansson sier MDG vil fortsette å presse de andre partiene de neste årene.

– Vi skal fortsette å sette krav til de andre partiene. Vi kommer til å sørge for at klima blir prioritert på Stortinget, sier han.

Nå gleder han seg til å se hva resultatet blir.

– Jeg er veldig spent. Vi har muligheten til å gjøre noe enormt. Å ha et sterkt MDG vil gjøre en stor forskjell for norsk politikk, sier han.


Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå