Valg2021

Dette er Norges nye statsminister

Jonas Gahr Støre blir Norges nye statsminister. Arbeiderpartiet vant valget.

Alle stemmene er talt opp og valget har fått en vinner. Arbeiderpartiet (Ap) med Jonas Gahr Støre blir det største partiet på Stortinget. De har fått 26,4 prosent av stemmene. Det betyr at Støre blir Norges nye statsminister. Og tar plassen fra Erna Solberg.

– Vi har jobbet hardt, og nå kan vi endelig si. Vi klarte det. Det sa Støre foran valgvaken til Ap.

Partiene som mest sannsynlig skal samarbeide i regjering er Ap, Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (Sv). Både Sp og Sv har gjort veldig gode valg. Med 13,6 prosent og 7,5 prosent av stemmene.

– Vi ser at framgangen på partier som krever store forandringer får flere stemmer. Folket ønsker forandringer mot de ulike forskjellene i Norge. Det er fryktelig mange som vil ha en ordentlig forandring. Det sier Audun Lysbakken. Han er partileder for Sv.

Høyre har fått 20,5 prosent av stemmene. Noe som også var målet Solberg hadde satt seg før valget. Hun var likevel optimistisk for framtiden etter tapet. Og sa at det måtte et mirakel til for at de skulle vinne valget for tredje gang på rad.

– Høyres arbeidsøkt er over for denne gang. Men jeg sier for denne gang. For vi har alle ambisjoner om å komme sterkt tilbake. Det sa Solberg under talen sin.

Solberg takket også for samarbeidet med regjerings-partiene. Venstre og Fremskrittspartiet (FrP) gjorde gode valg. Og Venstre kom seg over sperregrensa med 4,4 prosent. FrP fikk 11,7 prosent av stemmene. Et av samarbeidspartiet havnet under grensa. Kristelig Folkeparti (KrF) fikk kun 3,8 prosent av stemmene, og vil miste en del mandater på Stortinget.

– KrF er på ingen måte ferdig. Vi skal fortsette kjempe for saker og fortsette å gjøre en forskjell. Alle dere som har stemt. Vi skal kjempe for hver eneste stemme for de sakene vi har lovet. Det sa Kjell Ingolf Ropstad på valgvaken for KrF. Han er leder for partiet.

Partiet Rødt gjorde et bra valg. De går fra å ha et mandat på Stortinget til åtte. Et så godt valg har partiet aldri hatt.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) havnet under sperregrensen. Med 3,8 prosent av stemmene. Likevel får de tre mandater. Det er to flere enn de har hatt tidligere.

Siste utgave

På forsiden nå