Valg2021

Ønsker å fortsette som leder

Erna Solberg tapte valget mot Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Likevel ønsker hun å fortsette som leder for Høyre.

– Det er en ære å få lov til å lede Høyre. Og for øyeblikket er min innstilling at jeg ønsker å fortsette å lede Høyre. Det sier Erna Solberg til pressen tirsdag ettermiddag.

Solberg vil fortsette som leder. Men om hun får tillit bestemmer partiet.

– Annethvert år under landsmøtet velger vi ledelse, sier hun.

Høyre fikk 20,4 prosent av stemmene på valgdagen. Det betyr at de har mistet 4,6 prosent fra sist valg. Solberg ønsker å få fram at Arbeiderpartiet (Ap) også mistet flere stemmer når de hadde ledet landet i åtte år, fram til 2013.

– Det gikk litt bedre enn fryktet i innspurten til valget. Men like fullt så fikk vi færre stemmer. Det var ikke uventet etter åtte år.

Solberg har informert kong Harald om flertallet for ny regjering. Hun har ikke levert sin søknad om avskjed. Og regjeringen vil fortsatt ha ansvar fram til den nye regjeringen tar over.

– Vi vil ikke sende signaler internasjonalt eller ta avgjørelser i vanskelige saker i denne perioden. Men vi vil fremme saker i Stortinget og sørge for fremdrift i saker der det er nødvendig. Slik er tradisjonen er i Norge, sier Solberg.

Nå skal Høyre være et opposisjonsparti. Dette er en rolle de ikke har hatt på åtte år.

– Jeg legger ikke skjul på at samarbeid i politikken er vanskelig. Men vi har fått til mye. Jeg har lyst til å takke Venstre, Kristelig Folkeparti (KrF) og Fremskrittspartiet (FrP) for et godt samarbeid, sier hun.

Avtroppende statsminister har et godt råd til Jonas Gahr Støre.

– Mitt beste råd er at han må være seg selv i måten han jobber på, sier Solberg.

– Det er så altoppslukende å være statsminister at hvis du skal forsøke å bygge en figur, gjøre eller være noe annet enn du er, så kommer det bare til å være vanskelig, sier hun.

---

Kort om saken

  • Høyre mistet flertallet til regjering.
  • Statsminister Erna Solberg ønsker å fortsette som partileder til neste valg.
  • Regjeringen vil fortsatt ha ansvar, fram til ny regjering er på plass.

---Siste utgave

På forsiden nå