Valg2021

Overrasket over at så få stemte

76,5 prosent av de som kunne stemme brukte stemmeretten sin. Overraskende lavt mener eksperter.

Flere valgforskere er skuffet over lav valgdeltakelse. De forventet at flere ville stemme, siden kommunene la til rette for det. 76,5 prosent av alle som hadde mulighet brukte stemmeretten sin. Sist valg var det opp mot 80 prosent som stemte.

– Det var litt overraskende at flere ikke stemte. Hvert fall når alt var lagt til rette for velgerne. Mange benyttet seg av muligheten til å stemme på forhånd. Men vi har sett at høy deltakelse før valget, ikke nødvendigvis betyr at flere vil stemme på valgdagen. Det sier Johannes Bergh til nyhetsbyrået NTB. Han er valgforsker.

Bergh ble også overrasket over at partiene som satset på miljø, ikke kom høyere.

– For to år siden så vi at miljøpartiene gjorde det spesielt bra blant unge. Det virker ikke som disse velgerne har fulgt partiet dette året, sier Bergh.

Flere av meningsmålingene før valget viste høy deltakelse. Derfor er også ekspertene skuffet over at færre folk stemte ved valget, enn forrige valg. Uansett er det for tidlig å si noe om hvorfor det ble lav deltakelse.

– Vi trenger mer data og informasjon for å se på hvem som ikke stemte, sier Bergh.

---

Kort om saken

  • 76,5 prosent brukte stemmeretten sin.
  • Dette er en nedgang på 1,7 prosent fra sist valg.
  • Ekspertene er overrasket over at færre stemte.

---Mer fra Valg2021

Siste utgave

På forsiden nå