Valg2021
Ørjan Jensen, MDGs ene ordfører. Foto: Vidar Ruud / NTB

Kritiserer sitt eget parti

Før valget stilte MDG strenge krav til hvem de ville samarbeide. Nå kritiserer flere medlemmer sitt eget parti.

Mange håpet Miljøpartiet de grønne (MDG) skulle komme over sperregrensa på 4% ved årets valg. De fikk 3,9. Ifølge TV 2 var de under 2000 stemmer unna.

Før bestemte stilte MDG et krav: de ville bare samarbeide med partier vil slutte å lete etter olje. Kravet ble stilt etter FNs klimapanel ga ut en ny klimarapport. Rapporten førte til at MDG fikk mange nye medlemmer.

At MDG stiller et slikt krav, har fått MDG-politiker Jan Bojer Vindheim til å kritisere sitt eget parti. Vindheim mener det var feil strategi.

– Jeg har hele tida ment at de grønne ikke er modne for å sitte i regjering. Derfor er det er bra at det ikke er aktuelt for oss.

Vindheim sier det var urimelig å stille et slikt krav for å være villig til å samarbeide. Han er likevel enig i at Norge bør slutte å lete etter olje.

– Det er selvfølgelig riktig at vi skal si at all oljeleting må stoppe. Det sier også FN, sier han.

Vindheim har vært med i partiet siden 1988. Han sitter nå i fylkestinget i Trøndelag. Han advarer mot at MDG skal framstå som et parti for en liten, urban gruppe.

Også en av MDGs ordførere, Ørjan Jensen, mener partiet valgte feil strategi. Han tror de strenge kravene MDG har stilt kan være grunnen til at valget gikk dårligere enn forventet.

– På mange måter har vi vært for militante, sier Jensen til NRK.

I hans hjemområde gikk MDG ned 2,7 prosentpoeng.

Han tror mange kan ha oppfattet MDG som et parti som kun bryr seg om én sak.

– Når man blir oppfattet som for ekstrem, så blir man også irrelevant, sier ordføreren.

Han mener MDGs politikk burde vist fram flere saker.


Mer fra Valg2021

På forsiden nå