Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vanskelig å få hjem nordmenn som har dødd i utlandet

På grunn av regler om smittevern, er det ikke lov å sende hjem de døde i kister. De må kremeres og sendes hjem i urne.

Det er nå vanskelig å få hentet hjem nordmenn som har dødd i utlandet. Det skyldes korona-viurset. Vi har ennå få flyavganger og strenge regler knyttet til reising.

– Det er alltid en stor krise å miste sine kjære langt borte. Nå er det enda vanskeligere. Det sier Lisa Zorde i SOS-International. Hvert år hjelper de til med å få hjem rundt 500 døde til hjemlandet i Norden. Det skriver Vårt land.

De som dør i utlandet, må kremeres og sendes hjem i urne. Smittevern-reglene gjør at det ikke er lov å sende døde i kister. 

Les også: Sier ja til jobbreiser i Norden

Men i land som Tyrkia og Hellas er det ikke lov å kremere døde.

– Det kan være kritisk. For da er det vanskelig å oppbevare de døde, og det er vanskelig å ta de med på flyet hjem, sier Zorde.

Pandemien gjør at alt dette tar ekstra lang tid. 

– Et par ganger har vi klart å flytte den døde til et annet land, der det er lov med kremasjon. Så har urnen blitt sendt med fly til Norge. I et tilfelle ble en avdød sendt fra Tyrkia til London, hvor personen ble kremert, sier hun.

Reglene gjør det også ofte umulig å oppfylle ønskene til de pårørende. Det kan være en ekstra belastning i en tung tid.

I april måned ble totalt ti nordmenn som døde i utlandet, sendt til Norge. I mai måned var det ingen.

Les også: Fra 15. juni kan folk reise til Danmark

Rådene for reising ble endret i forrige uke. Fra 15. juni kan folk reise til Danmark uten å måtte være i karantene etterpå. Regjeringen sier nå også ja til jobbreiser til og fra land i Norden.

Men det kan bli egne regler for svensker. Det er for å hindre korona-smitte. Sverige ligger øverst på lista når det kommer til antall døde av korona, per innbygger. Det skriver NRK.