Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Var på hemmelig møte om Kina

Kommunikasjons-byrået First House var med på hemmelig møte om Norges forhold til Kina. Der møttes flere av Norges mektigste ledere for næringsliv.

Morten Wetland jobber i kommunikasjons-byrået First House. Han var med i et hemmelig møte med flere av Norges mektigste ledere for næringsliv. Der snakket de om Norges forhold til Kina. Det skriver avisa VG.

Redaktør Harald Stanghelle skrev en kommentar i avisa Aftenposten. Der skrev han at Wetland muligens var med på en kampanje for å snakke negativt om Thorbjørn Jagland. Årsaken til at Stanghelle mente det, var en kronikk som Wetland hadde skrevet i avisa Dagens Næringsliv 14. mai. Jagland var med på å gi Nobels fredspris til kineseren Liu Xiaobo. Det gjorde kinesiske myndigheter sinte på Norge. Derfor ville ikke regjeringen møte Tibets åndelige leder Dalai Lama da han var på besøk i Oslo. Kina hadde advart Norge mot å møte ham.

LES MER HER: – Tegn på svakhet å bøye seg for Kina

Nå skriver altså VG at Wetland deltok på et hemmelig møte om Kina. Han har også tidligere deltatt på Kina-møter holdt av Norges Rederiforbund.

Hensikten med møtet var ifølge VG å fikse Norges ødelagte forhold til Kina. Det har vært ødelagt helt siden 2010. Da ga Nobelkomiteen fredsprisen til Xiaobo. Jagland ledet Nobelkomiteen.

VG skriver at avisa har fått tilgang til invitasjonen til Kina-møtet Wetland tok del i. Møtet skjedde denne uka.

VG har vært i kontakt med flere av deltakerne på møtet. De bekrefter ifølge avisa at de snakket om Nobelkomiteen.

– Men det var på ingen måte en plan for hvordan vi skal bli kvitt Thorbjørn Jagland, sier en deltaker på møtet.