Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Var svært religiøs

Tre personer er siktet for terror mot Norge. En av de terror-siktede skal ha hatt kontakt med svært religiøse miljøer.

Tre menn kjøpte kjemikalier for å lage bomber. Det mener Politiets-sikkerhetstjeneste (PST). De tre mennene ble pågrepet torsdag. De er mistenkt for å ha planlagt terror-angrep. Terror-angrepene skulle skje i Norge. Det tror PST.

LES MER HER: Lurt av PST


En av de tre siktede er uigur. Det er en folkegruppe som bor i regionen Xinjiang Uygur nord i Kina. Mange uiguer bor også i landene Usbekistan, Kasakhstan og Kirgisistan.
39-åringen er norsk statsborger. Politiet sier han er hovedmannen bak terrorplanene. Mannen bodde i Laksevåg ved Bergen fra 2000 til 2003. I Bergen skal han ha vært aktiv i et svært religiøst miljø. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Semet Abla er tidligere leder i den norske uigurkomiteen. Han bodde selv i Bergen fra 2002 til 2005.
– Han var veldig religiøs. Og ville ikke ha kontakt med det uiguriske miljøet i Bergen. Han holdt seg heller sammen med somaliere, kurdere, arabere og irakere. Det var folk som var svært religiøse, sier Semet Abla. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Abla sier han aldri hadde tett kontakt med 39-åringen. Men han så ham ofte i gatene i Bergen sentrum.
39-åringen drev blant annet kiosk i bydelen Nordnes. Uiguren valgte en advokat med samme navn som gata han bodde i. Det skjedde da han ble arrestert i forrige uke. Gata han bodde i heter Carl Konows gate. Forsvareren hans heter Carl Konow Rieber-Mohn.

En av de tre som er siktet for terror er irakisk kurder. Han skal ha hyllet Osama Bin Laden. Fra 2001 til sommeren 2004 jobbet den irakiske kurderen for murermester Odd Bjørvik. Det var i Førde i Sogn og Fjordane.
— Da tvillingtårnene i New York ble angrepet, jobbet han hos meg. Da mente han det måtte være japanere som sto bak. Men han ville ikke si så mye om han var for eller mot det. Vi var jo alle forbanna, sier Bjørvik. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Den irakiske kurderen var politisk engasjert. Og en religiøst troende mann. Det mener personer som jobber for murermester Bjørvik. Han skal ha snakket pent om al-Qaidas leder Osama bin Laden.
– Han mente han at bin Laden var en bra kar, sier Bjørvik.
Den irakiske kurderen ble arrestert av tysk politi torsdag. Årsaken er at han er mistenkt for å ha planlagt terror mot Norge.

Den terror-siktede uiguren satt i avhør søndag. Det skjedde på politistasjonen i Sandvika i Bærum.
– Han sier at han ikke har gjort noe galt. Og erkjenner ikke straffskyld. Han stiller seg fortsatt uforstående til siktelsen, sier advokat Rieber-Mohn.

Den 39 år gamle uiguren og en 31 år gammel usbeker skal framstilles for fengsling i Oslo tingrett mandag. Det betyr at politiet ber retten si ja til at de terror-mistenkte blir fengslet. Det skjer hvis retten synes politiets beviser er gode nok.