Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varmere klima kan gi norsk vin

Varmere klima gjør at folk kan dyrke vin-druer i Skandinavia og England. I sør begynner det å bli for varmt.

Både i Danmark og Sverige begynner produksjonen av vin å ta seg opp. Også i Norge har folk begynt å dyrke vin-druer. Det sier drueprodusent Arild Syversen i Asker.

– Jeg tror det er gode muligheter for at Norge kan bli et vinland. I Sverige og spesielt Danmark er man godt i gang. Produksjonen beveger seg nordover. England er blitt et viktigere vin-land, sier han til NTB.

Andreas Viestad er ekspert på mat og vin. Han sier vin-produsenter merker klima-endringene. I Sør-Europa strever mange vinbønder. Der er det for varmt. Mens i England er temperaturen passe.

– På restauranten vår St. Lars kunne vi for første gang servere en engelsk champagne, som var overraskende god. Vi kunne ikke tro at den var engelsk, sier Viestad.

– Klima-endringene har en effekt på vin-produksjonen. Det dukker opp gode viner i nye områder. Samtidig sliter vinbønder i mange av de mer kjente vin-områdene i Sør-Europa, sier Viestad.

Halvor Bing Lorentzen er kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet. Han sier mange områder sliter med å finne balansen mellom syre og alkohol i sine viner.

– Druene modnes ikke bare for fort, balansen blir feil. Det har man blant annet sett i vindistrikter som Alsace og Burgund i Frankrike, sier Lorentzen.

Samtidig ser man at nye områder for drueproduksjon dukker opp.

– Vi ser at det etablerer seg vin-områder i både Danmark og Sverige. Fortsatt er det ikke så mange som produserer i store kommersielle mengder, men i Danmark begynner det faktisk å ta seg opp.

– Jo lenger sør man kommer, jo større blir problemene med klimaendringer og mer varme. Mens de nordligste vinprodusentene ser at forholdene bedres, sier Lorentzen.

Også i Norge er det nå mulig å dyrke gode vindruer.

– Hvitvinsdruen Solaris modnes nå godt her i Asker. I Tyskland modnes den nå for tidlig, sier Syversen.

Han forteller at det er mye lettere å dyrke fram druer nå enn for 20-30 år siden.

– Hovedutfordringen kan bli at været kan bli for ustabilt, legger han til.

Emneord

norge klima vin varme