Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varmeste november siden 1900

Temperaturene i november var høyere enn snittet, ifølge Meteorologisk institutt. Ikke siden 1900 har det vært varmere i november i Norge.

Årets november har vært varmere enn normalt. November 2020 er den varmeste siden 1900. Selv om årets nest siste måned må dele førsteplassen med november 2011. Flere steder har de hatt den varmeste november-måneden på over 150 år.

Det har skjedd på Torungen fyr ved Arendal, på Lista i Agder og på Utsira i Rogaland. Der har det aldri vært varmere i november siden målingene startet i 1867. Det skriver kanalen NRK.

Også flere andre steder i landet var temperaturene uvanlig høye.

Juvasshø i Innlandet ligger på 1.894 meter over havet. Der viser målingene et gjennomsnitt på minus 3,9 grader. Det er 4,5 grader varmere enn det som er normalen for målestasjonen. Det er den stasjonen til Meteorologisk institutt som ligger aller høyest oppe.

Heller ikke på Finnmarksvidda har Kong Vinter vist seg fra sin kjøligste side. Der var temeraturen i november seks til sju grader over det som er normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Varmeste stedet i november var Tafjord på Sunnmøre. Der hadde de 18,1 plussgrader 16. november.

Årets november har også vært våtere enn normalt. Bare åtte ganger tidligere har det kommet mer nedbør.

– Det har vært høyere trykk over Mellom-Europa og lavere trykk ved Island enn normalt. En slik trykk-fordeling gir milde og våte forhold i Norge, sier Jostein Mamen. Han er klimaforsker ved Meteorologisk institutt.