Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Varsler endringer

Statsminister Jens Stoltenberg og Justisminister Grete Faremo kommer til å gjøre endringer.

Både statsminister Jens Stoltenberg og Justisminister Grete Faremo vil gjøre endringer. Det skjer etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Det sa de til Stortinget tirsdag.

Stoltenberg vil bygge et nytt beredskaps-senter på Alnabru i Oslo. Han vil også at vi skal øve mer og bli flinkere til å håndtere kriser. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Statsministeren mener at Forsvaret skal bli flinkere til å kunne hjelpe politiet. Militære helikoptre skal kunne delta på oppdrag.

LES MER HER: – For mye sviktet

Det skal også bli vurdert om bygninger og gater må sikres. Andre steder som kan være utsatt for angrep skal sikres.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo har en egen liste over hvordan justisdepartementet skal endres. Hun sier at justisdepartementet er de som skal lede ved nasjonale kriser.

Faremo vil se igjennom både politiaksjonen på Utøya og hvordan politiets sikkerhets-tjeneste (PST) takler kriser. I tillegg vil hun at noen andre skal undersøke Politidirektoratet.

LES MER HER: Politiet kunne vært på Utøya klokka 18.15

Motstanderne på Stortinget er ikke ferdig med granskningen av regjeringen. Det til tross for beklagelser og endringer de sier skal komme.

– Vi har ikke bestemt noe. Vi vet ikke om vi kjenner alle fakta. Vi vet ikke om dette bør få konsekvenser for noen. Og i så fall hvem. Den jobben som nå ligger foran oss, er tung, krevende og alvorlig, sier Siv Jensen til NTB. Hun er leder av Fremskrittspartiet (Frp).

Politidirektør Odd Reidar Humlegård var fornøyd med statsministeren og justisministerens forklaringer i Stortinget.

– 22. juli-kommisjonens rapport og forklaringene har gitt oss en mulighet. Det er til å endre og utvikle norsk politi. Det fører til at vi sammen kan bidra til en god beredskap og et trygt samfunn, sier Humlegård.

Støttegruppen etter terroren 22. juli er også fornøyd med dagens forklaringer.

– Jeg synes det var gode forklaringer. De gikk punkt for punkt gjennom de viktigste delene av 22. juli-rapporten. De fortalte hva de allerede er i gang med. De sa hva de skal gjøre. Jeg har stor tro på at de vil følge opp, sier John Hestnes til NTB. Han er ny nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.