Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler kaldere dager

Det er kanskje slutt på hete sommerdager. Meteorologene varsler kaldere vær.

Helgen var svært varm. Men nå vil det bli kaldere. – Det blir en skikkelig kamp mellom kald og varm luft, varsler meteorologene.

Det har kommet flere nye varmerekorder de siste dagene. I mange deler av Norge har det vært over 30 grader.

20. juni 1970 var det 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud. Det er den varmeste temperaturen noensinne målt her til lands. Lørdag ble samme temperatur målt igjen. Da var det like varmt i Laksfors i Nordland. Men målingen er ikke godkjent. Derfor gjelder fortsatt rekorden fra 1970.

– Det er litt blandede følelser med slike rekorder. Det er fascinerende med mye vær og at folk interesserer seg så mye for været. Men det er en bismak. Det blir stadig varmere på jorda, sier Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB. Hun er statsmeteorolog.

I forrige uke var det flere varmerekorder i Europa.

– Det virker nok som slike hetebølger er noe vi vil se stadig mer av i fremtiden. Det blir oftere satt varmerekorder. Det er tegn på at klimaet er i endring, sier Borander.

Natt til mandag ble det registrert tropenatt 35 steder rundt om i landet. Denne uken vil det bli kaldere.

– Det ligger nå et lavtrykk over Russland. Det presser inn mye luft fra polare strøk. Nordavinden tar dette med seg til oss. Det vil gi store endringer i temperaturen. Spesielt i Sør-Norge og Midt-Norge, sier Borander.

I Oslo var det 30 grader mandag. Tirsdag er det ventet 14 grader.

– På Vestlandet vil temperaturene holde seg i noen dager til. Onsdag kommer den kalde temperaturen også dit. Fra midten av uka vil temperaturene ligge rundt 15 til 18 grader, sier Borander.

Søndag kveld var det torden, vind og regn på Sørlandet og Østlandet. Det var starten på det som kommer. I Sør-Norge blir det kraftige regnbyger. Det gjelder spesielt på Vestlandet og i Agder.

I Både Troms og Finnmark har det vært kaldere. Slik ser det ut til at det vil være framover.

Det har vært 12,1 grad i Kirkenes i gjennomsnitt denne måneden. I Tromsø vil temperaturene ligge på mellom 12 til 15 grader de neste dagene.

Mot slutten av uka kan det bli varmt igjen.

– Varmen vil komme tilbake igjen i Sør-Norge, Trøndelag og i Nordland. Men ikke Troms og Finnmark, sier Borander.