Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler om alvorlig medisinmangel

Det har kommet flere hundre meldinger om mangel på medisin i Norge. Det sier Legemiddelverket.

I fjor kom det inn 684 meldinger om mangel på viktige medisiner. Hittil i år har det kommet 363 meldinger, ifølge Legemiddelverket. Det er de som får meldingene.

Mangelen på medisin i 2018 var verre enn noen gang før. Men starten på det nye året har vært enda verre, skriver avisa VG.

– Det er en veldig alvorlig utvikling, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Han er medisinsk fagdirektør.

Madsen sier de jobber for å få det bedre i Norge. Men han tror dessverre det vil fortette å våre sånn.

– Det er ikke bare Norge som sliter med dette, sier han.

Storbritannia skal snart melde seg ut av Den europeiske union (EU). Fortsatt mangler de en skikkelig avtale. Det kan også få følger for medisiner i Norge, mener Madsen.

– Det er vanskelig å ha oversikt over hva dette vil si for å få legemidler til Norge. Vi jobber hele tida med å følge opp det som kan skje, sier han.

Legemiddelverket viser fortsatt at det mangler over 200 legemidler. Men det finnes alternativer for flere av medisinene som mangler, finnes det alternativer.

De som lager legemidlene skylder på at de har problemer med å lage nok. Andre årsaker er mangel på ting å lage medisinen av. Det er også gjort feil beregninger av hvor mye som er nødvendig. Dessuten skjer det endringer i markedet i hele verden.