Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Varsler sjekk etter overgrep

Fylkeslegen i Hedmark åpner tilsyns-sak. De skal sjekke alle offentlige kontorer som var i kontakt med barna i overgreps-saken i Alvdal.

Tirsdag startet rettssaken mot fem personer i Nord-Østerdal tingrett. Den er i Elverum i Hedmark.

Politiet mener at de fem har gjort overgrep mot to søskenpar. Overgrepene skal ha skjedd fra 2003 til 2007. Barna var mellom seks og 11 år da overgrepene skal ha startet.

LES MER HER: Innrømmer overgrep

Alvdal kommune visste om to av barna som er ofre i saken. Siden 2000 er de blitt tett fulgt av sosial-arbeidere, helse-personell, barnehage og skole i kommunen. Trond Lutnæs er fylkeslege i Hedmark. Nå vil han finne svar på hvorfor ingen oppdaget overgrepene, melder NRK Hedmark og Oppland.

Det kom meldinger om mistanke allerede i 2000. Det var blant annet om vold mot barna. Den gang bestemte barnevernet at det ikke var nødvendig å gjøre noe.

Fylkeslegen skriver i en rapport at det er rart at ingen i hjelpe-apparatet rundt familien har kontaktet barnevernet. Det gjelder i årene mellom 2001 og 2008.

– Vi vet at melde-plikten til barnevernet ikke alltid følges. Det skal vi nå gå inn og se på i denne saken, sier Lutnæs til nyhetsbyrået NTB.

Olov Grøtting er ordfører i Alvdal for Senterpartiet (Sp). Hun synes det er bra at fylkeslegen vil undersøke om kommunen har gjort noe galt.
– Jeg føler at kommunen har gjort det vi kunne i denne saken. Men nå må vi vente og se hva som kommer ut av fylkeslegens tilsyn, sier Grøtting.